KRISTIANSAND: — Vi har fått inn 145 nye saker i løpet av fire måneder. Normalen er at vi avgjør 250 saker på årsbasis, forteller Elin Saltrøe, avdelingsdirektør på samfunnsavdelingen hos fylkesmannen i Vest-Agder.

Det er for tiden 100 ubehandlede klagesaker etter plan- og bygningsloven som ligger hos fylkesmannen.

— Vi fikk en økning i antall klagesaker på slutten av fjordåret og i de første månedene av året. Dermed har vi problemer med å holde saksbehandlingstiden, sier Saltrøe.

Dobbelt så lang behandlingstid

Sørlendinger som har klagd på byggesaksvedtak fattet av kommunene i Vest-Agder risikere nå å vente dobbelt så lenge som normalt.

Det kan sinke hus- og hyttebygging i Vest-Agder.

— Konsekvensen er at det blir lengre saksbehandlingstid. Det kan bli 5-6 måneder behandlingstid for de sakene som kommer inn. Vanligvis har vi saksbehandlingstid innen tre måneder, sier Saltrøe.

Hva er årsaken til at det har kommet inn så mange klagesaker?

— Det vet vi ikke helt sikker. Det kan være en kombinasjon av høy aktivitet i byggemarkedet, mange saker i kommunene og det at mange benytter seg av klageretten de har.

Utlyser ekstra stilling

Fylkesmannen har nå utlyst en ekstra stilling for å få bukt med alle klagene.

— Vi har lyst ut en ekstra stilling for å få inn en ekstra saksbehandler som vil være engasjert i seks måneder.

— Hva skjer hvis klagestrømmen fortsetter?

— Vi må vurdere situasjonen hvis dette vedvarer. Vi har en organisasjon som er tilpasset en normalsituasjon, så det er ikke så lett å omrokkere i forhold til ressurser.

Også Rogaland skal ha opplevd en tilsvarende klagestrøm, mens Aust-Agder har normal saksmengde, i følge fylkesmannen i Aust-Agder.