KRISTIANSAND: — Det dette handler om er hvordan vi omtaler hverandre som mennesker, og dømmer andres måte å leve på, sier Mette Gundersen til Kristiansand Avis om sitt siste blogginnlegg ”Om å leve i hor og sånn”.

Hun tar i bloggen et oppgjør med det hun mener er stygge karakteristikker fra Harald Sødal som rammer henne selv og andre som har barn utenfor ekteskapet.

— I en pause i kommunalutvalgsmøtet tirsdag kom Sødal bort til meg, og pekte på min svært så synlige mage og sa «og du lever vel ennå i hor?», sier hun til fvn.no.

- Frekt og ubehagelig

Hun er overrasket over at Sødal som tidligere varaordfører og medlem av bystyret ikke har lært mer om å ikke dømme andre mennesker.

— Harald Sødal sammenligner mitt levesett med prostitusjon, fordi min mann og jeg har valgt å leve sammen uten å være gift. Det er både frekt og ubehagelig. Mot meg og mot min mann, slår hun fast i bloggen.

Videre reagerer hun på at Sødal også forrige gang hun var gravid skal ha kommet med lignende utsagn.

— Forrige gang jeg var gravid kontaktet Sødal faren min og fortalte hvor ille han syntes det var at jeg levde i hor, forteller hun.

Angrer

Sødal på sin side angrer på uttalelsen som han kom med på tirsdag, men sier at det ligger en oppklarende historie bak utsagnet.

— I 2002 var jeg og Mette i Johannesburg som utsendinger på en miljøkonferanse. I den forbindelse satt vi og diskuterte forskjellige ting på en cafe. Underveis i samtalen kom vi inn på dette med samboerskap kontra ekteskap, og det var da jeg sa til Mette at samboerskap var en helt ny formulering, tidligere formulering på dette var å leve i «hor». Det var hele utgangspunktet for det jeg sa til Mette i sist uke, sier Sødal til fvn.no.

Han mener at Gundersens utblåsning i bloggen er en nyttig påminnelse om å vokte sine ord.

— Det er som hun sier en fryktelig røff uttalelse, og veldig brutalt. I denne settingen burde jeg selvfølgelig ikke ha sagt det, fastslår han.

- Gleder meg med Mette

Han understreker at han ikke mente noe som helst vondt med uttalelsen.

— Jeg gleder meg med Mette Gundersen, og det nye barnet som skal komme. Spesielt siden jeg har fulgt henne opp igjennom. Jeg har heller ingen ting å utsette på at hun velger å leve som samboer.

Han sier at hans forhold til Gundersen alltid har vært godt, og at det også kommer til å fortsette å være det etter dette. Det er også Gundersen enig i.

— Jeg snakket med Sødal i dag, og vi har fremdeles en god tone, sier hun.

Ryggrad

Men for Gundersen handler saken om mer enn henne selv, og viser til statistikken som viser at halvparten av alle barn født i Norge kommer til verden utenfor ekteskapet.

— Jeg har ryggrad til å bære dette, men hva med yngre, mer sårbare mødre? Hvordan vil de reagere på å bli møtt av en slik holdning? Den kan utvilsomt volde stor skade, poengterer varaordføreren i bloggen sin.