KRISTIANSAND: — Det jeg tenker når jeg hører det tallet er at vi er kjempeflinke til å pante i Norge, så det er positivt, sier administrerende direktør Kjell Olav A. Maldum i Norsk Resirk, som driver panteordningen for gjennvinnbare drikkebokser i Norge, til fvn.no.

Siden starten på panteordningen i 1999 har nordmenn blitt riktig så flinke til å pante. 91 prosent av alle bokser som selges blir returnert, og alt gjenvinnes.

Totalt sett har nordmenn pantet 2,1 milliarder bokser på ti år. Det har gitt 35 millioner tonn aluminium til produksjon av nye bokser. Gjenvinning av aluminium krever 95 prosent mindre energi enn det å produsere ny aluminium, noe som gjør panting til et viktig miljøbidrag og det Maldum kaller høyverdig resirkulering.

Spart 17 millioner kilowattimer

Gjenvinningen av boksene krever bare 5 prosent av energien sammenlignet med produksjon av ny aluminium. Det betyr at innbyggerne i Vest-Agder alene har spart 17 millioner kilowattimer i løpet av de siste ti årene.

- Hva er det som gjør at man har lykkes med panteordningen her til lands?

— Det ene er at vi har hatt systemet med flaskepant, så det har vært en viss rutine hos folk allerede. I tillegg er alle som selger bokser pliktige til å ta i mot. Skal systemet fungere, må folk kunne pante, sier Maldum.

Etter ti år med panting tilsvarer energibesparelsen ett års strømforbruk for rundt 25.000 husstander. Men det er mer å gå på.

I Norge finnes det over 400 ulike drikkevarebokser, og til tross for at alle som selger er forpliktet til å ta dem i retur, er det likevel mange bokser som fortsatt i havner i søpla.

— Selv om vi er verdensmestre i antall pantesteder, er det hvert år nesten 45 millioner bokser som ikke kommer tilbake. Derfor fortsetter vi jakten på de tomme boksene med full styrke. Målet er at alle skal pante alt, alltid, sier Maldum.

Hvordan skal dere gjøre dette?

  • Det vi gjør er å få enda bedre tilgjengelighet. Vi ser på hvordan vi kan tilrettelegge der hvor folk er på farten. Også er det selvfølgelig en bevisstgjøring på at man ikke kaster de to boksene i søpla, men panter dem i stedet. Så det er både oppdragelse og tilrettelegging, opplyser Maldum.