KRISTIANSAND: Valget skulle ha startet tirsdag, men er nå utsatt på ubestemt tid. For første gang i historien skulle valget foregå elektronisk. Nå viser det seg altså at noen utenfor HiA har klart å finne hull i systemet, som gjør det utsatt for hacking og annen påvirkning.

— Valgstyret fikk altså beskjed klokka 12 i dag om at systemet ikke er vanntett sikkerhetsmessig, med anbefaling om at rektorvalget ikke bør gjennomføres som planlagt, sier valgstyrets leder Trygve Bjerkås til HiAs nettsider.

Datasystemet som skulle blitt brukt skal være et utbredt system for universiteter og høyskoler i Norge. Det skal ha vært en utenforstående fra HiA som oppdaget sikkerhetshullet i forbindelse med en test av offentlige datasystemer.

Føre-vâr

— Vi handler ut fra føre-vâr-prinsippet, og utsetter valget til sikkerhetsproblematikken er avklart. Nå arbeider vi med å få oversikt over alternative valgmetoder, og regner med at vi har avklart det i løpet av kort tid, sier Bjerkås.

Han vet ikke hvor snart valget kan bli gjennomført.

Opplysningene om sikkerhetshull er ikke gitt direkte til HiA, men er formidlet til høgskolen via andre.

Det er ingen ting over hodet som tyder på at oppdagelsen av sikkerhetshullene har sammenheng med HiAs rektorvalg, eller at noen har forsøkt å hacke seg inn for å manipulere valgresultatet, mener Bjerke.