FROLAND: Kraftig vind fører til at skogbrannen sprer seg ukontrollert. Kirken og tettbebyggelsen i Mykland sentrum skal være truet. 3-4 hytter i området Steane vest for Mykland er tatt av flammene.

— Nå kjemper mannskapene for å redde kirka. Vi har evakuert flere hus i Mykland sentrum, forteller operasjonsleder Vidar Neset ved Agder politidistrikt.

— Nå nærmer brannen seg tettbebyggelsen i Mykland sentrum, sier brannoperatør Harald Robertsen ved brannvakta i Arendal til fvn.no.

— Situasjonen er ute av kontroll. Det blåser mer i området nå, noe som har ført til at flammene har blusset opp flere steder i området, opplyser vakthavende sjef Olav Hansen ved Østre Agder brannvesen til fvn.no.

Også brannkonstabel Kjell Christian Knarvik bekrefter at brannen når nye høyder tirsdag.

— Vi har mistet fullstendig kontrollen. Det tar helt av, sier Knarvik til fvn.no.

Knarvik og en kollega er nå på vei hjem etter å ha jobbet mot flammene siden klokka 8 tirsdag morgen.

— Jeg var med på første utrykning i går ettermiddag, og var i seng i tre-halvfire-tiden i natt. Nå er vi fullstendig utkjørte, sier Knarvik.

Brannhelikopter er i området

Vitner på stedet bekrefter overfor fvn.no at brannhelikopter er satt inn i kampen mot flammene. Dette bekreftes også av politiets operasjonsleder Vidar Neset overfor VG Nett. Utover dette vil han ikke si noe om omfanget av skogbrannen.

— Jeg vil nødig spre frykt hvis det er unødig. Derfor avventer jeg tilbakemelding fra min innsatsleder, sier han til VG Nett.

Vinden skaper problemer for brannvesenet, og de har nå kalt inn forsterkninger fra Vegårshei. Man har også forsøkt å få tak i mannskaper fra Grimstad, men de er blitt opptatt med brann på Stalleland .

— Slukningen pågår for fullt. Vi hadde i utgangspunktet slått ned det verste, men det er i overkant spennende her nå med all den vinden som vi har. Vinden gjør det hele svært vanskelig, sier han.

Les også: Fortsatt stor skogbrannfare i sør

Da fvn.no snakket med Hansen tidligere i dag fryktet han at dette kunne skje.

— Status er at vi driver med etterslukking, men vinden har økt slik at brannen blusser opp igjen enkelte steder, opplyser vakthavende sjef Olav Hansen ved Østre Agder brannvesen til fvn.no.

Nærmere 800 mål med skog ble tatt av flammenes rov i skogbrannen som herjet i Froland mandag. Nå gir den økte vinden kombinert med det knusktørre terrengen problemer for etterslukningsarbeidet.

Nå må Hansen øke mannskapet på stedet for å få bukt med utfordringene.

— Prognosene er at det skal være litt vind og begrenset så jeg tror ikke vi får noe hjelp fra andre enn oss selv, sier Hansen til fvn.no.

- Hvordan vil du karakterisere situasjonen ?

— Per nå har vi kontroll på området, men vinden i kombinasjon med det tørre gjør at det er fare for at flammene kan blusse kraftig opp, sier Hansen.

Røyklagt: Dette bildet er tatt i Myklandsdalen i Froland kommune. Brannvesenet jobbet på spreng for at brannen ikke skulle spre seg over veien. (Foto: Ernest Boswarva)