KRISTIANSAND: Operasjonsleder Børge Steinsland ved Agder politidistrikt opplyser at de får en jevn strøm av henvendelser året rundt. Både i sentrumsgatene og hjemme på døra blir folk stadig vekk oppsøkt av ”bøssebærere.”

Aggressive — Hendelsesforløpet er stort sett det samme. De ber om penger, og hvis de ikke får, blir de litt småaggressive, sier han.

Fædrelandsvennen kjenner til at en eldre, rumensk mann gikk fra dør til dør på Mosby nord for Kristiansand og spurte om penger søndag kveld. På bøssen stod det "gi penger til gatebarna i Romania". Bøssen var full av både 50, 100 og 200-kronerssedler.

Mannen opplyste at innsamlingen ble gjennomført i forbindelse med en tv-aksjon som pågikk i forrige uke. Da han ble spurt om hvilken organisasjon han kom i fra, ble han svært avvisende og forsvant fra stedet.

Skeptiske

Steinsland mener det er grunn til å være skeptiske til innsamlere som ikke kommer fra kjente organisasjoner.

— Hvis det ikke er speideren, kjente idrettslag, klubber eller organisasjoner, så bør man avstå fra å gi penger, sier han.

Operasjonssentralen fikk onsdag formiddag inn melding om en aggressiv selger i Kristiansand.

Pågående

  • Det var en pågående, aktiv fyr som kom på døra. Han opplyste at han samlet inn penger til barn i Romania, og da han ikke fikk penger, ble han litt småaggressiv og ubehagelig, sier han.

Steinsland mener problemet hadde vært mye mindre hvis folk sluttet å gi.

— Så lenge folk fortsetter å gi penger er det grunnlag for å gå rundt. Folk må selv vurdere om de synes innsamlerne er legitime, sier han.

- Umulig å dokumentere

Politiet understreker at man fritt kan samle inn penger til hvilket som helst formål.

— Det straffbare inntrer jo egentlig i ettertid, hvis pengene ikke blir brukt til det formålet som oppgis. Men det er jo bortimot umulig å dokumentere, sier Steinsland.