KRISTIANSAND: I perioden mellom februar 2000 og mars 2003 fikk kvinnen Kristiansand trygdekontor til å betale henne kontantstøtte, til tross for at hun flyttet til utlandet i januar 2000. Hun fikk også utbetalt støtte som enslig mor, selv om hun fra september 2001 bodde sammen med faren til et av barna hennes.

Nå har Kristiansand tingrett dømt kvinnen til å betale erstatning til Nav Vest-Agder på 251.000 kroner. I tillegg er hun dømt til fengselsstraff i 120 dager, hvorav 60 dager er gjort betinget med en prøvetid på to år.

Straffen er i samsvar med påtalemyndighetens forslag.

Tingretten fant det skjerpende at misbruket av trygdesystemet varte i flere år. Kvinnen oppholdt seg i Chile i den aktuelle perioden, og det gjorde ikke saken bedre for henne at hun fikk en eller flere familiemedlemmer i Norge til å forfalske søknader og besvare henvendelser fra Kristiansand trygdekontor under oppholdet.

Kvinnen tilstod svindelen i tingretten, noe som ble formildende ved straffutmålingen. Retten la også vekt på at kvinnen har inngått en nedbetalingsordning med månedlige avdrag, og at svindelen skjedde for en tid tilbake.

Uten kvinnens tilståelse ville forslaget fra påtalemyndigheten vært seks måneder fengsel, hvorav 90 dager betinget.