KRISTIANSAND: — Dette blir skikkelig spektakulært, sier Røed Ødegaard ved ved Norsk Astronomisk Selskap til fvn.no.

Siste på tre år Sist gang man kunne oppleve samme fenomen var 3. mars i fjor. Måneformørkelsen til torsdag blir den siste på tre år. En måneformørkelse oppstår når jorden går mellom solen og månen, og forhindrer at sollys når månens overflate.

— Folk i hele Europa vil kunne se måneformørkelsen. Man kan faktisk se fenomenet alle steder hvor man ser månen, forklarer Røed Ødegaard.

Alt om måneformørkelsen til torsdag (Kilde: Astronomi.no) 50 minutter Formørkelsen vil starte allerede klokken 01.36, men når ikke sitt mørkeste punkt før klokken 04.26. Hele månen vil være dekket i nesten 50 minutter fra 04.01 til 04.51. Ettersom det er månen som "forsvinner", og ikke sola, trenger ikke folk beskytte øynene.

— Man trenger for eksempel ikke å ha på seg briller, sier Røed Ødegaard.

HELSKYGGE: Slik oppstår hel— og halvskyggen bak Jorden Gleder seg Også ved Universitetet i Agder gleder astronomientusiaster seg til torsdagens himmelfenomen.

– Kle deg som en unge som skal til barnehagen, og bli med for å se på måneformørkelsen, sier Trond Hermansen, leder i Astronomiforeningen i Agder (AiA).

Blir det pent vær eller halvskyet, har AiA tenkt å rigge opp med egne teleskop på plenen til Universitetet i Agder. Alle som har lyst til å se på måneformørkelsen er velkommen.

– Vi får en total måneformørkelse om morgenen. Hvor mørk formørkelsen vil bli, avhenger av hvor mye støv det er i atmosfæren, sier Hermansen.

Trolig synlig Måneformørkelsen i fjor ble ikke observert på grunn av dårlig vær. Denne gangen kan man forvente en lys formørkelse fordi det er såpass tidlig om morgenen, og lite forurensning i luften.

– Fordi mengden svevestøv er lav, forventer vi at formørkelsen er lysfarget, sier Hermansen.

Han forteller at måneformørkelse skjer fordi månen har en bane som heller omtrent fem grader i forhold til jordas bane rundt sola. Måneformørkelse hender bare når det er fullmåne. Neste gang det blir måneformørkelse på våre breddegrader er i 2010. – Hvis månen hadde ligget i samme plan som jorden ville det oppstått formørkelse hver måned, sier Hermansen engasjert.