Si din mening i debattfeltet under artikkelen.

KRISTIANSAND: Fædrelandsvennen skrev lørdag at «alle» nå kan dra på ulvejakt på Sørlandet. Rovviltnemnda har åpnet for lisensjakt på ulv, fra 15. november 2010 og helt fram til 31. mars 2011. Dermed er det fritt fram for lokale jegere som vil skyte ulv.

Med lisens til å drepe

Fredag ettermiddag hadde 506 jegere ordnet seg lisens for å kunne jakte på ulven. Mandag morgen klokken 09.30 har ytterligere 141 jegere registrert seg. Altså er det nå 647 sørlendinger som har registrert seg for ulvejakt på Sørlandet. 443 i Vest-Agder og 204 i Aust-Agder. 13 av dem kvinner, resten menn.

Fellingstillatelsen er på én ulv og gjelder store deler av Sørlandet. I Vest-Agder kan man jakte i alle kommuner bortsett fra Kristiansand, Mandal og Søgne. I fylket er det første gang det åpnes for denne jaktformen når det gjelder ulv.

– Nå kan alle registrerte jegere jakte på ulven, forutsatt at de har registrert seg som lisensjegere, sier viltforvalter Tor Punsvik hos Fylkesmannen i Vest-Agder.

— Storstilt jakt

For å delta i jakten må man ha betalt jegeravgift, bestått skyteprøve og registrert seg i lisensregisteret. Jegere må ha tillatelse fra grunneier for å jakte på eiendommen.

Ørnulf Haraldstad hos Fylkesmannen i Vest-Agder tror flesteparten av jegerne som registrerer seg hovedsakelig vil kombinere ulvejakt med annen jakt. Men Fædrelandsvennen kjenner også til at noen jaktlag aktivt vil gå etter ulven.

– Telefonen har ikke stått stille de siste dagene, sier Gunnuf Manflå, leder av Grunneiernes Frittstående Organisasjon (GFO).

Det var GFO som anmodet Rovviltnemnda om å åpne for lisensjakt. Manflå er fornøyd med å ha blitt hørt, og han tror det blir storstilt jakt på ulven på Sørlandet i vinter:

– Troféjegere

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med mange av de lokale jegerforeningene på Sørlandet. Ingen er negative til ulvejakten.

– Jeg synes dette er positivt. Det er jo vedtatt at det ikke skal være ulv i Vest-Agder, og når vi ser at ulven som er her gjør stor skade, så er det positivt at man får den bort, sier Øystein Stamland, leder for jaktutvalget i Vest-Agder Jeger- og fiskeforening.

Men ikke alle jubler over at ulven nå er fritt vilt.

– Dette er helt utrolig. Her står altså folk i kø for å skyte en art som er rødlistet i Norge. Dette er rene troféjegere, sier styreleder Arne Flor i Foreningen Våre Rovdyr.

Han er sterk motstander av jaktformen som nå er tillatt, og mener bøndene burde passet bedre på dyrene sine.

– Ulven gjør bare det den er skapt for: å spise andre dyr. Bøndene har selv et ansvar for å passe egne dyr. I tillegg så får de jo rundhåndet erstatning for dyr som blir drept, sier han.

Har trolig drept over 100 sau

Ulven som nå skal skytes har forsynt seg grovt av bøndenes besetning i år. Statens Naturoppsyn undersøker en del av dyrene som blir tatt av rovdyr på Sørlandet. Av kadavrene de har undersøkt i år er 56 sauer enten dokumentert eller antatt drept av ulv.

Vest-Agder i 2010:

  • Sau/lam tatt av ulv: 25 dokumentert, 14 antatt, 9 usikker

  • Sau/lam tatt av ukjent rovdyr: 16

Aust-Agder i 2010:

  • Sau/lam tatt av ulv: 8 dokumentert, 9 antatt, 12 usikker

  • Sau/lam tatt av ukjent rovdyr: 23

— Det er viktig å presisere at dette er tall for dyr som er undersøkt av oss. Det er mange døde dyr vi enten ikke har undersøkt eller som ikke blir funnet, sier Jon Erling Skåtan i Statens Naturoppsyn.

Det reelle tallet er derfor trolig en god del høyere. Ekspertisen frykter også at det kan være mer enn én ulv på Sørlandet, men alle avføringsprøver viser så langt at det er snakk om ett individ.