AGDER: — Det forteller om en kronprinsesse som tar livet på alvor, sier kretssekretær Jakob Hånes i Misjonssambandet.

Mette-Marit medvirker på platen «Sorgen og gleden», som gis ut i dag. På plateomslaget knytter kronprinsessen personlige kommentarer til hver av de 11 utvalgte salmene.

En av disse er «Ingen vinner frem til den evige ro», som Lars Lindrot laget i 1798. Det står blant annet i salmen: «Porten kalles trang og veien heter smal, dog kan Herrens nåde åpne himlen sal».

I kommentaren til denne salmen skriver Mette-Marit blant annet: «Salmen er et opprør mot den tiden vi lever i. Den uttrykker klart en pietistisk livsholdning, men i lys av alt det overflatiske som tar mye plass i samfunnsbildet i dag, blir faktisk pietismen ganske relevant».

Trend

— Mette-Marit fanger med dette inn en trend blant mange unge i dag, som vil ha ekthet og fasthet, sier domprost Dag Nordbø.

Han mener utspillet fra Mette-Marit er positivt, særlig fordi han tror hun tar utgangspunkt i ordets positive betydning.

— Pietisme har hatt et vrengebilde blant folk flest som en pekefingermentalitet. Men pietisme er ikke ensbetydende med streng moral. Ordet kommer jo fra det gamle latinske ordet fromhet, minner Nordbø om.

Han får støtte av Hånes i Misjonssambandet.

— Pietisme har gjerne vært vinklet negativt av mennesker som ønsker å vri betydningen sin vei. Min mening er at pietismebegrepet tar livet på alvor, der Guds bud til oss ikke ment som en onde, men som en leveregel for oss, sier Hånes.

Han er svært glad for at Mette-Marit går ut og støtter pietisme.

— Det kan få flere av oss til å tenke over hva ektheten i livet består i, mener han.

Nøkternhet

Forkynner Knut Svein Dale i Normisjon sier Mette-Marit peker på at vi lever i et samfunn som i store trekk handler om å skaffe seg materielle ting.

— Pietisme handler om nøkternhet, det å dele og ikke ha overforbruk. Vi blir i dag advart over vårt overforbruk gjennom klimaendringer, sier Dale.

Han synes det er modig og flott gjort av Mette-Marit å gå ut på denne måten som en kongelig representant.

— Det er å håpe at media ikke klarer å vinkle et slikt utspill negativt, slik at ikke pietisme igjen fremstår som en bremsekloss, men heller trekker frem de positive sidene ved begrepet, sier han.

Brødrekoret fryder seg

Herrene i Grim brødrekor fryder seg over at salmene har fått rotfeste i kongehuset.

  • Det er kjempebra at du får sånt inn i kongehuset. Helt topp, mener Svenn-Erik Larsen (64).

I går kveld ble det fremført salmer og evangeliske sanger med kraftfulle, flerstemte røster under møtet på Rosseland bedehus. Grim brødrekor hadde reist like fra byen ut til misjonsmarken i Songdalen.

Fædrelandsvennen lot noen av brødrene få lese kronprinsessens kommentarer til salmene på den nye platen.

— Det er en lengsel i hennes hjerte. Det går som en rød tråd, mener Larsen.

De er fulle av beundring for Mette-Marit; hvordan hun har lagt fortiden bak og forlatt den brede vei.

— Jeg synes hun er tøff. Hun bekjente det gamle livet. Jesus fortalte om den bortkomne sønn, og faren som ventet hjemme. Han lurte ikke på hva sønnen hadde gjort, han sa «velkommen hjem». Vi har alle en fortid, sier Trygve Lund (70).

At kronprinsessen peker på den pietistiske livsholdning som «relevant» i alt det overflatiske, er også fagre toner i brødrenes ører.

— Materialismen står så sterkt i dag, den stjeler det åndelige livet fra menneskene, med tv, underholdning, spill og alt mulig. I fattige land er de mye mer avhengige av Jesus for å overleve, mens i Vesten har vi ikke bruk for Ham. Vi har det for godt, sier Svenn-Erik Larsen.

De misliker den del av pietismen som handler om å dømme andre for deres handlinger, og viser til at Jesus holdt sammen med tollere og syndere, ikke fariseere.

— De ti budene er fine, men ingen mennesker kan holde dem alle, sier Trygve Lund.

Hva synes du om at Mette-Marit anerkjenner pietismen? Skriv din kommentar!