KRISTIANSAND: — Jeg er overlykkelig og glad for at mitt verk blir belyst, sier Line Beate T. Mastad, kvinnen bak det spesielle plagget.

Ultimat klesplagg

Hun forteller at hun har gjort hele arbeidet, fra A til Å. Fra hvert minste sting og maske til en ferdig designet burka. Vil du kjøpe den, koster burkaen 12 000 kroner.

Du er opprinnelig fra Toten, bor i Kristiansand, og har nå altså laget en setesdalsburka?

— Jeg har jo bodd 11 år i Kristiansand, og så er jo lusekofte fra Setesdal det ultimate klesplagget. Den er jo nesten å regne som et nasjonalsymbol, sier hun.

Setesdalsburkaen har mange mønstre og symboler, med elementer fra både kristen og muslimsk mønstertradisjon. Hun forteller at symbolene innenfor disse religionene har mange likheter, men også en del forskjeller.

Ikke for å provosere

  • Jeg vil understreke at jeg ikke gjør dette for å provosere muslimer. Men derimot for å tilnærme meg religionene på en positiv måte.

- Hvordan kom du på denne ideen?

— Jeg fikk ideen for to år siden, men jeg jobber med flere prosjekter. Det pleier ikke være en spesiell ting som gjør at jeg starter med et prosjekt.

Foreløpig er den spesielle burkaen den eneste i sitt slag, og ifølge Mastad har hun heller ingen planer om å produsere flere i nær fremtid.

Mastad skal blant annet delta med en utstilling på Kirkens bymisjon, og har fått tilskudd til kulturformål fra kommunen for et prosjekt med handikappede. Også her er det tekstiler som er hennes uttrykksmåte.

Sørlandsutstillingen er i Kristiansand til og med søndag 27. april og skal så videre til Flekkefjord kunstmuseum og Skien.