Kristiansand: Forsvarsministeren var på besøk i Kristiansand i går for å orientere militære ledere på Luftforsvarets Skolesenter på Kjevik og lokale politikere om forslaget til langtidsplan for Forsvaret.

Langtidsplanen betyr:

HV07 på Kjevik slås sammen med HV08 i Rogaland. Stabsfunksjonene forsvinner på Kjevik, og 13 av 26 ansatte blir med på flyttelasset til Vatneleiren ved Sandnes.

Utdanningen på rekruttskolenivå i Madlaleiren ved Stavanger overføres til Luftforsvarets Skolesenter på Kjevik som da får opp mot 500 rekrutter.

SKAPE mye liv.

— Jeg er ikke her for å slukke branner fordi regjeringen går inn for å slå sammen HV07 med HV08. Jeg er her for å fortelle at vi kommer til å skape mye liv i en fantastisk fin base på Kjevik i årene fremover, sier Strøm-Erichsen til Fædrelandsvennen.

Vi møtte henne straks etter at hun direkte hadde orientert de ansatte i HV07 nærmere om hvorfor regjeringen vil slå sammen HV07 på Agder med HV08. — Klart de ansatte i HV er opptatt av dette forslaget. De er bekymret over flytting, og hevder at det ikke er så mye å spare på sammenslåing som vi mener. Jeg har lovet å ta med innspillene deres videre.

— Blir det da en slags omkamp?

— Nei, men vi tar imot alle innspill før Stortingets behandling av saken.

Fungerende ordfører Mette Gundersen og fylkesleder i Arbeiderpartiet, Trond Blattmann, møtte også statsråden i går. Begge sier at det gjøres fremstøt via Agderbenken på Stortinget for å beholde HV-distriktet.

STORE RINGVIRKNINGER.

I flere år har det militære anlegg på Kjevik vært åpent, - uten noe gjerde rundt.

— Det skal det fortsette med. En rekruttskole med opp mot 500 soldater vil ha store ringvirkninger i lokalsamfunnet, sier Strøm-Erichsen, og peker bak seg mot kantina på Kjevik og på dem som jobber der.

Selv sier statsråden at hennes besøk i Kristiansand ikke gjennomføres for å slukke branner i kjølvannet av langtidsplanen til Forsvaret.

— Jeg er ute for å tenne gnister og er en omreisende i motivasjon. Forsvarets ansatte og medarbeidere har vært gjennom en langvarig omstrukturering og omstilling. Vi har nedbemannet fra 20.000 til 15.000 arbeidsplasser, og skal opp til 17.000 igjen.

Luftfartsmiljø.

Regjeringens forslag om nye aktiviteter på Kjevik er fornuftig, fordi vi da samler ressursene i et luftfartsmiljø som bidrar til at Kjevik blir et kraftsenter, understreker Strøm-Erichsen.

Hun er også glad for at driften av Umoe Mandal, som lager MTB-er, er sikret.

— Statsråd Strøm-Erichsen møtes ikke av noe demonstrasjonstog fra de som slutter opp om denne bedriften slik andre statsråder har blitt møtt med tidligere. Og det er i sannhet Arbeiderpartiet som har sikret denne bedriften opp gjennom årene, tilføyer de to lokale politikerne, Mette Gundersen og Trond Blattmann.