GASELLE: Mitt Lille Hjem fikk nylig Dagens Næringslivs ettertraktede utmerkelse «Gasellebedrift». Foto: Kristin Ellefsen
SKATTEKAMMER: Julie Ann kjøper gjerne inn litt spesielle interiørobjekter og klær. -Jeg bruker magefølelsen. Dette skal være et skattekammer!, sier hun. Foto: Kristin Ellefsen
VARIASJON: Hva med et nytt fuglebur? Du trenger slettes ikke ha fugl fordi om du pynter med et fuglebur. Foto: Kristin Ellefsen
BESTSELGERE: Mye av interiørobjektene er av dansk design. Disse pyntefuglene fra Nordal er blant bestselgerne. Foto: Kristin Ellefsen
INSPIRERT AV FARMOR: Julie Ann er blant annet inspirert av farmoren sin, som emigrerte til USA og kom hjem med parfymeflasker og annet spennende nips. Foto: Kristin Ellefsen
PYNT: Her er et rikt utvalg av pynt til både hjem og seg selv. Foto: Kristin Ellefsen
SERVICEINNSTILT: Julie Ann har fem ansatte, og er aller mest opptatt av at de skal tilby god gammeldags service til kundene. Foto: Kristin Ellefsen
UTVALG: Retroradioer og skinnvesker i skjønn forening. Julie Ann velger varer hun liker selv. Foto: Kristin Ellefsen

OSLO: — Jeg er veldig takknemlig for at jeg har butikk her, at det faktisk går!, sier gründer Julie Ann Seglem.

Lyngdølen eier og driver interiørbutikken Mitt Lille Hjem, som ligger midt i Markveien i Oslo, Grünerløkkas svar på Markens. Det kryr av sjarmerende caféer, fargerike grønnsaksbutikker og hippe klessjapper, men en del av butikkvinduene er også dekket med gråpapir. Ikke alle lykkes på denne stripa, med svindyre leiepriser og kunder som vet hva de vil ha. Men Julie Ann lykkes. På sjette året.

– Det er en utrolig deilig følelse å få så god respons på noe som jeg har skapt fra bunnen av, sier den unge gründeren.

GASELLE: Mitt Lille Hjem fikk nylig Dagens Næringslivs ettertraktede utmerkelse «Gasellebedrift». Foto: Kristin Ellefsen

Begynte tidlig

Allerede som 23-åring ble hun butikkeier. Sammen med Veslemøy Kvamme fra Søgne eide og drev hun interiørbutikken Sjarm på Grünerløkka i tre år.

– Jeg skjønte fort at jeg hadde kommet på rett hylle, smiler hun.

I 2010 trakk hun seg ut av Sjarm og åpnet dørene til Mitt Lille hjem, som byr på klær, smykkekunst og interiør.

– Jeg hadde lyst til å drive butikk med mitt helt eget konsept. Noe jeg kunne stå for fullt og helt.

Og konseptet er altså en butikk som inspirerer til kreative løsninger på hjemmebane.

Ikke bare "det rette"

– Vi vil bidra til hjem der folk trives. Mange er så opptatt av å ha de «rette» tingene. Da kan man fort ende opp med veldig like hjem. Vi ønsker å bygge opp om selvtilliten til kundene, få dem til å tørre å velge annerledes, sier Julie Ann.

Hun trekker frem et fargerikt pyntefuglebur fra en av hyllene.

– Sånn som dette, for eksempel. Alle snakker om å ha det hvitt og enkelt, men jeg er så glad i litt farger! Det skaper liv og særpreg.

Gasellebedrift

29-åringen har fem ansatte og økende omsetning. Mitt Lille Hjem ble nylig «Gasellebedrift», Dagens Næringslivs utmerkelse til bedrifter som blant annet har en omsetning på over én million kroner første år og siden viser vekst. Julie Ann sier hun har mye å takke trofaste stamkunder for.

– Hele Sørlandet har vært innom butikken. De sier bergensere er patrioter, men det er virkelig sørlendinger også, ler hun.

Og det er ikke bare sørlendinger som finner veien til butikken.

– Vi er opptatt av å ha kunden i fokus. Det handler om å gi god, gammeldags service.

Hun er glad i å bygge relasjoner til kundene.

– Jeg har fulgt kunder gjennom mye. De blir gravide, får barn, og jeg følger med på utviklingen.

Variert utvalg

Den 60 kvadratmeter store butikken er full av røffe klær og interiør med industrielt og romantisk tilsnitt, mye av dansk design.

– Jeg er inspirert av koselige små interiørbutikker i København. Og av farmor! Hun emigrerte til USA, flyttet tilbake til Mandal og hadde med mye nips og parfymeflakonger, forteller Julie.

I butikken finnes også pengepunger og sminkevesker fra Kristiansand-baserte Lulus, samt en vakker stol i bjørk håndlaget av Magnus Holmen i Lyngdal.

– Jeg liker å krydre med spesielle ting. Når jeg er på innkjøp og blir fortalt at «denne og denne kjøper alle», styrer jeg unna. Jeg bruker magefølelsen når jeg kjøper inn. Dette skal være et skattekammer.

BESTSELGERE: Mye av interiørobjektene er av dansk design. Disse pyntefuglene fra Nordal er blant bestselgerne. Foto: Kristin Ellefsen

Lang vei

Mitt Lille Hjem har hatt en pangstart, men veien hit har vært langt fra en rusletur i parken. Da hun startet Sjarm i 2007 med sin daværende partner, solgte hun leiligheten, skrapte kontoen og tok ikke ut lønn det første året.

– Det var røde tall og jeg jobbet ofte døgnet rundt. Etter stengetid hendte det at jeg felte noen tårer fordi jeg var så sliten. Jeg tror det er vanskelig å forstå hvor hardt det kan være å drive egen butikk. Man har aldri fri, kan ikke bare legge bort mobilen.

– Mye ansvar?

– Utrolig mye. Det har kostet masse. Jeg får nesten litt klump i magen av å tenke på det. Men det har jo absolutt vært verd det.

Den driftige dama har foreløpig ingen planer om å ekspandere eller åpne filial på Sørlandet.

– Jeg vil bare være ekstremt flink i den butikken jeg er i. Det er ikke bare å åpne en butikk, jeg må jo være der. Det er som en venn av meg sa; du er jo butikken!

Hun har aldri vært borte fra jobb mer enn to uker i strekk, men i vår planlegger hun å dra til København for å utdanne seg til møbelsnekker.

– Ofte når en kunde etterspør en spesiell møbelløsning, tenker jeg: «Jeg kunne jo bare ha snekra den kjøkkenbenken». Så det skal jeg lære meg!