AUST-AGDER: Det ble felt 1122 elg i Aust-Agder sist høst. Dette er 10 prosent mindre enn i 2011 og det laveste antallet siden 1978. Slaktevektene er forsatt lave, men har vært verre. Kalveproduksjonen er elendig.

— Den viktigste årsaken til nedgangen har vært lav kalveproduksjon. Elgkuene finner ikke nok kvalitetsmat til å fø fram en eller helst to kalver hvert år, sier Hans Fløystad, rådgiver for viltsaker i Aust-Agder fylkeskommune i en pressemelding.

Fersk innsamling

Kommunene i Aust-Agder har nylig fullført innsamling og registrering av jegerobservasjoner fra mer enn 20.000 dagsverk med elgjakt sist høst. Som rådgiver for forvaltning av jaktbart vilt har Aust-Agder fylkeskommune oppsummert tallene og funnet tegn til endringer og regionale variasjoner. Tallene er tilgjengelige for alle i Hjorteviltregisteret.

Nedgangen er størst langs kysten. Bare i Iveland, Birkenes og Froland økte jaktutbyttet. I forhold til arealet felles det flest elg i Vegårshei og Birkenes og minst i Valle og Arendal. Gjennomsnittlige slaktevekter er fortsatt blant de laveste i landet, men de er noe bedre enn foregående år.

Verst i Lillesand

Det blir stadig sjeldnere å se elg under elgjakt. Jegerne så i gjennomsnitt 0,35 elg per jaktdag, nesten 10 prosent mindre enn året før. Størst tålmodighet måtte jegerne i Lillesand vise. Der måtte en være heldig for å se mer enn én elg i uka, mens en jeger i Bykle så elg minst hver andre dag. At det er mindre vegetasjon som skjuler elgen i Bykle enn i Lillesand spiller nok inn sammen med tettheten av elg.

Det blir sjeldnere å se elgku med tvillingkalver, og det er fortsatt et flertall av elgkuene som går uten kalv. Her ligger årsaken til at det observeres og felles stadig færre elg i Aust-Agder.

Tallene tyder på at noen kommuner skiller seg ut:

• Jegerne i Arendal ser mer elg enn gjennomsnittet, men skyter lite.

• Jegerne i Birkenes og Lillesand feller mange elg i forhold til det de ser.

• Jegerne på Vegårshei har den gildeste jakta, de ser bra med elg og har bra jaktutbytte.

• Jegerne i Lillesand opplever minst. Sjelden å se, og sjelden å få elg.

Aust-Agder fylkeskommune har gitt Faun Naturforvaltning i oppgave å analysere tallmaterialet fra fjorårets jakt videre og gi viltforvaltere og jegere anbefalinger om forvaltningen av fylkets elgstamme. Rapporten skal være ferdig 25. mars, og presenteres på det årlige viltseminaret 3. april.