ARENDAL: — Det har vært fryktelig vondt å være i retten. Jeg håper at jeg kan tilgi dem en dag, men så langt er jeg ikke kommet ennå, sier Ingebjørg Gundersen til Fædrelandsvennen.

Den tidligere samboeren til avdøde Steinar Gjeruldsen er skuffet over forklaringene til de tiltalte.

— Jeg er skuffet over at de ikke kunne si sannheten. De gjorde et forsøk, men jeg legger jo merke til en del ting som ikke stemmer. Dessuten sier det jo litt at du legger en løkke rundt halsen på noen og ber dem hilse til en død person, sier Gundersen.

Ba om hjelp på sms

Gundersen er mor til Gjeruldsens 23 år gamle datter, Bonnie Jeanett Gjeruldsen. De to kom sammen til åstedet kort tid etter at 42-åringen ble funnet død. Gundersen var da bekymret etter å ha lest en sms og hørt en beskjed Gjeruldsen hadde sendt henne samme natt som han ble drept.

— Da vi kom ned møtte vi politiet og fikk vite hva som hadde skjedd, sier hun.

Under rettssaken kom det fram at Gjeruldsen hadde ringt til Gundersen, en kamerat og politiets nødnummer da de to tiltalte brøt seg inn hos ham. Samtalen med politiet varte i 43 sekunder og ble avsluttet uten at Gjeruldsen fortalte hva som skjedde.— Hvorfor han ikke sa noe er det bare han som kan svare på, sier Gundersen.

I smsen han sendte til Gundersen skrev han at det var innbrudd og at hun måtte ringe politiet. Den beskjeden så hun ikke før det var for sent. Da hun ankom åstedet lå 42-åringen død i sin egen bolig. Rundt halsen hadde han en lastestropp.

Etterlot seg to barn

— Han ble jo rett og slett henrettet. Det er fryktelig å tenke på, sier Gundersen.

Gjeruldsen etterlot seg to barn som var representert med hver sin bistandsadvokat under rettssaken. Bonnie Jeanett har vært til stede hver dag, mens kvinnen som er mor til Gjeruldsens mindreårige sønn ikke orket å være til stede før torsdag.

På vegne av sine klienter ba bistandsadvokatene om at de tiltalte dømmes til å betale 200.000 i erstatning til hver av barna.— Det har vært tøft å være i retten, men jeg ønsket å høre de fortelle hva som skjedde, sier Bonnie Jeanett.

17 års fengsel

Rettssaken ble avsluttet torsdag med prosedyrer fra aktor og forsvarere. Statsadvokat Jostein Johannessen ba retten dømme begge til 17 års fengsel.

— NN (40-åringen) kan straffes for forsettlig drap. XX (47-åringen) må svare for fysisk og psykisk medvirkning, sa Johannessen.De tiltalte oppsøkte Gjeruldsen for å kreve oppgjør for 60.000 kroner de mente han skyldte. Dagen før drapet skal 42-åringen ha gått med på gi dem to gamle biler og en vedkløyve som betaling. Da de tiltalte kom tilbake til boligen like før klokka fire på natta var bilene fjernet.

De to mennene tok først hevn ved å skyve Gjeruldsens favorittbil utfor en skråning. Deretter tok de seg inn i huset, hvor 40-åringen utsatte Gjeruldsen for grov vold. Noen timer senere ble han funnet død.