Den nye brannbilen er fylt med nytt og moderne slukkeutstyr. Foto: Reidar Kollstad
Den nye brannbilen er fylt med nytt og moderne slukkeutstyr. Foto: Reidar Kollstad

KRISTIANSAND: — I prinsippet bytter vi bil etter 20 år. Denne har gått noe lengre, og det viser seg at bilene er modne for utskifting når de blir så gamle. Det er mange forskjellige sjåfører og mye hard kjøring, og bilene forgår etter hvert som årene går, sier overbrannmester Johnny Flæte i Kristiansandsregionen brann og redning til Fædrelandsvennen.

Den nye tankbilen, som har kostet brannvesenet drøye to millioner kroner, er en Scania P400 lastebil.

Den gamle tankbilen har slitt med rust, men får likevel ikke helt fri. Den er solgt til et privat firma i Telemark.

Godt utstyrt

— For det første er den nye bilen bedre utstyrt. Det er mer av alt på den, den kan i prinsippet gå som en egen slukkeenhet. Vi har røykvifter, slangerull, slanger og flere armaturer, sier Flæte.

Brannkonstabel Anders Hodnemyr (t.v.) er fornøyd med den nye tankbilen. Det er også overbrannmester Johnny Flæte i Kristiansandsregionen brann og redning. Foto: Reidar Kollstad

Bilen ligner på hovedbrannbilen i Kristiansand, som rykker ut på alt av branner, ulykker og automatisk utløste brannalarmer.— Det aller beste med denne bilen er at den er lik akuttbilene vi har. Det betyr at førermiljø og pumper er likt, noe som gjør det lettere for sjåførene å betjene bilen. I tillegg kan den gå som en egen enhet på mindre hendelser, spesielt i tiden vi går i møte med mye krattbranner. Vi kan også frigjøre biler tidlig på oppdrag ved å sette inn tankbilen når vi får kontroll over andre branner.

Veier 20 tonn

Den nye brannbilen har en tank på 10.500 liter og mulighet for å ta ut åtte stråler med vann.

— Dette er en stor og tung bil – den veier over 20 tonn. Det viktige er at vi får den fram, ikke nødvendigvis at det går så veldig fort. Det er en topp moderne bil med 400 hestekrefter, så det er masse kraft i den,. og den vil være effektiv å komme fram med, sier Flæte.

Bilen har vært å se på flere hendelser denne uka og blir om kort tid satt i full drift. I mai får brannvesenet ytterligere én ny brannbil. Da skal en akuttbil fra slutten av 80-tallet byttes ut med en splitter ny doning.