Dette gjorde inntrykk: De utskjelte monster-møllene

Publisert:

51 vindturbiner som strekker seg 200 meter til værs, er nå på plass i heieområdene i Sirdal og Flekkefjord. Foto: Torbjørn Witzøe

 • Torbjørn Witzøe

Fædrelandsvennens journalister havner i mange dramatiske situasjoner og møter mange inspirerende mennesker i løpet av et år. Fram mot nyttår presenterer vi et nytt inntrykk fra året som har gått. Her er det Torbjørn Witzøe husker best fra året som har gått:

I over 30 år har jeg som journalist skrevet om og fotografert stort og smått. I 2019 har jeg laget noen saker fra byggingen av Tonstad Vindpark, som kommer i kategorien stort. Dette er Sør-Norges største vindkraftverk.

Mange har sterke meninger om vindkraftverkene som allerede er realisert eller planlegges bygd i landsdelen. Mens vindkraftverkene tidligere ble heiet fram som en miljøvennlig energikilde, peker stadig flere på at de store vindturbinene kommer i konflikt med turistnæring, friluftsliv og dyre- og fugleliv.

En må uansett kunne la seg imponere av at det er mulig å transportert og reise de gigantiske konstruksjonene langt inne på knottheia. Før transporten av de store konstruksjonene fra kaia i Fedafjorden, måtte flere fjellknauser langs fylkesveier sprenges bort, svinger rettes ut, lyktestolper demonteres og trær langs veien felles.

Torbjørn Witzøe, journalist Foto: Reidar Kollstad

Les også

Nå produserer gigantmøllene strøm

Les også

Bygger vindkraftverk til 2,3 milliarder

Transporten på landeveien har foregått på kvelds- og nattestid for ikke å hindre trafikken i for stor grad. For å få kolossene ut i terrenget måtte det bygget over fire mil med nye veier.

Byggekostnadene for Tonstad Vindpark som altså ligger i Sirdal og Flekkefjord, er på solide 2,3 milliarder kroner. Vindkraftverket vil når det står ferdig våren 2020, produsere strøm tilsvarende forbruket til 31.000 husholdninger.

De 51 vindturbinene strekker seg, når vingene peker rett opp, hele 200 meter til værs. Hver av de tre vingene er 70 meter lange, og veie alene 17 tonn. En ferdig montert vindturbin med tårn, vinger og alt utstyr veier til sammen 650 tonn. Boltene som tårnene er festet med, er boret 12 meter ned i fjellgrunnen.

Det er med andre ord ikke noe småtteri.

Disse vingene som det er 153 av, er 70 meter lange og er 17 tonn tunge. Foto: Torbjørn Witzøe

Tips eller tilbakemelding til journalisten?
Torbjørn Witzøe torbjorn.witzoe@fvn.no
Publisert:

Les også

 1. Flammene fra skolen lyste opp himmelen

 2. Martin fikk alle svar

 3. «Å ha venner og en meningsfylt hverdag. Det fikk hun ikke i sin hjemkommune Søgne.»

 4. Hvordan fyller man dagene hvis man er ensom?

 5. Den tyske byggmes­teren

 6. – Dette inter­vjuet var hyggelig, og ga litt håp

 7. En poli­tisk høst man sent vil glemme

 8. Bragden i Buda­pest

 9. Sørlands­nyhe­tene inn i bystyret

 10. «Vi ville jo aldri fått pengene våre hvis du tar livet ditt»

 11. Å leve som hiv-positiv

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
 1. Nyttår
 2. Tonstad
 3. Sirdal
 4. Lister