KRISTIANSAND: – Det var veldig gøy, og veldig overraskende. Jeg er veldig glad for å få denne muligheten, sier Åsta Lovise Einstabland til Fædrelandsvennen.

Hun leder senter for likestilling ved Universitetet i Agder.

Einstabland har bred erfaring med likestillingsarbeid, men tror at særlig det er hennes kjennskap til Agder og levekårsutfordringene i landsdelen vil være viktig i hennes arbeid i utvalget.

Claus Moxnes Jervell fra Fellesforbundet skal lede utvalget.

– Han har verdifull erfaring knyttet til menn og likestillingsutfordringer gjennom at han i dag jobber i et veldig mannsdominert fagforbund. Men også har erfaring fra praktisk likestillingsarbeid fra Likestillings- og diskrimineringsombudet, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) til NTB.

Jervell er til daglig faglig sekretær i Fellesforbundet. Han skal lede et utvalg på 17 medlemmer, som har fått i oppdrag å se på menns utfordringer på en rekke områder, og foreslå tiltak. Utvalget skal jobbe fram til våren 2024 og får lov å prioritere hvilke saker de vil fordype seg i.

Store forskjeller

Det er store geografiske forskjeller når det kommer til menns levekår.

– Det gjelder alt fra næringsliv, utdanning til psykisk helse og vold. Klassetilhørighet har også mye å si. Det er utrolig viktig at vi griper denne muligheten til å se på forskjellene i menns utfordringer, og at vi ser på menn som en hel gruppe, og ikke setter kvinner opp mot menn, sier Åsta Lovise Einstabland.

– Hva er spesielt med Agder?

– Det er veldig sterk familiediskurs her. Det hadde vært interessant å se mer på uttak av foreldrepermisjon og fedrekvoten spesielt.

– Hva mener du mannsutvalget bør fokusere på?

– Det er litt tidlig å si. Vi har ikke hatt vårt første møte ennå. Men jeg kan si at jeg har forventninger til at utvalget har ambisjoner om å komme med konkrete tiltak og virkemidler som kan bidra til likestilling og til å gi menn større mulighetsrom.

Einstabland synes de er bra at utvalget er bredt sammensatt med mennesker med ulike erfaringer.

– Det tror jeg vil bidra til å sette søkelys på de utfordringene menn har.

Bredt mandat

Utvalgslederen sier mandatet er bredt, og medgir at utvalget må «rydde» i det.

– Det jeg kommer til å se etter, er hvilke problemstillinger vi kan gjøre noe med ved politikk. Det er mange problemer du kan identifisere, men hva kan du gjøre noe med? sier Jervell til NTB.

Han påpeker at han selv kan mest om likestilling i arbeidsliv og familieliv, men trekker også fram utdanning og helse som områder han mener de bør se nærmere på

Utvalget ble oppnevnt i statsråd fredag. Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) mener vi må ta menns særskilte likestillingsutfordringer på større alvor

Som eksempler trekker hun blant annet fram at flere gutter sliter på skolen, og at fedre oftere må kjempe for å bli anerkjent som fullverdige omsorgspersoner for sine barn.

Et likestilt samfunn

Utvalget skal levere en offentlig utredning med oversikt over hvilke likestillingsutfordringer menn møter gjennom livet og foreslå konkrete tiltak som vil bidra til et likestilt samfunn.

Regjeringens håp er at utvalget også vil se på hvordan man kan få flere menn inn i yrker som er dominert av kvinner.