— Jeg mener det er behov for mine tjenester, særlig om sommeren når prester i fast stilling er på ferie, sier Dyrøy.

Følg FVN Mandal på Facebook!

I andre etasjen i Bergegården i Mandal sentrum har hun etablert kontoret til sitt firma «Livets muligheter». Herfra vil hun tilby å lede bryllup, begravelser og samtaler - handlinger hun tar betalt for.

Det er mitt ønske å gjøre dette til et levebrød

— Det er mitt ønske å gjøre dette til et levebrød. Det er særlig det som handler om samtaler og veiledning som er mitt hovedfokus, sier hun.

Dyrøy er ikke en privatpraktiserende prest, det er det ikke lov til i Norge. Norsk lov krever for eksempel at hun skal ha godkjenning fra soknepresten i kommunen der hun skal vie noen.

- Jeg er fullt klar over de lover og regler som gjelder, som jeg selvsagt skal og må forholde meg til, sier hun.

Dyrøy ble ordinert som prest i 2008, og jobbet i fast stilling som prest i Skien et par år. Så flyttet hun til Sørlandet der hun i årene etter blant annet var vikarprest i Søgne og Kristiansand.

Vanskelig å få jobb

— Det har vært vanskelig å få fast jobb som prest i landsdelen, og blant annet derfor ønsker jeg å prøve ut med mitt eget firma. Jeg gjør sånn sett bare det andre prester gjør når de reiser over egen kommunegrense og vier personer andre steder. Eller leder begravelser når de pårørende ber spesielt om det. Det tar de jo betaling for, sier hun.

Slik tilbyr Solfrid Bjørkelid Dyrøy sine prestetjenester på nettet. Her er prislisten. Foto: Jarle R. Martinsen

Firmaet kom i gang rett over nyttår, så hun har knapt fått orden på lokalene ennå. Noen stor pågang på telefonen har det heller ikke vært.— De som har kontaktet meg så langt i forbindelse med kirkelige handlinger, har fått vite at de får de samme tjenester utført gratis via sin lokale menighet. Derfor har de heller dratt dit. Det gjelder å være ryddig, selv om det ikke er noen god kundestrategi, smiler hun.

Hun ønsker også å tilby forbønn for homofile par som har giftet seg.

Priser

Dersom du ikke vier deg i eget kirkesogn, koster det penger også gjennom stedets prester. Det koster 2760 kroner, mens Dyrøy skal ha 4500 kroner.

— Forskjellen skyldes at bryllup er momsbelagt, sier hun og viser til at blant annet Human-Etisk Forbund tar 4000 kroner.Begravelsene koster hos Dyrøy 3000 kroner, mens den norske kirke tar 3070 kroner. Begravelser er ikke momsbelagt.

Skal være gratis

Agder-biskop Stein Reinertsen (bildet) synes firmaet til Dyrøy er en krevende sak.

biskop påkjørt2.jpg Foto: Tore André Baardsen

— Det gjelder særlig fordi hun tar betalt for vigsler og begravelser, handlinger som er gratis for medlemmer innenfor sitt eget kirkesogn, sier han. - Så dere er ikke redd for konkurranse om kirkelige handlinger?

— Nei, det handler selvsagt ikke om det. Det handler om at du som borger skal vite at den presten du møter handler på oppdrag fra den norske kirke, ikke i kraft av seg selv, sier han.

Må ha fullmakt

Han sier at når det gjelder vigsler kan Dyrøy utføre det dersom sognepresten gir fullmakt i hvert enkelt tilfelle.

- Det må i så fall skje på et godkjent sted og etter retningslinjer godkjent av den norske kirke, sier han.

— Hva angår begravelser er det de pårørende som avgjør hvor og i hvilken regi seremonien skal foregå. Men hvis det er en ordinert prest i den norske kirke som skal lede seremonien må vedkommende følge de kirkelige liturgier og ordninger, sier han.

- Unaturlig med prestetittel

Sokneprest i Mandal Eva Marie Jansvik sier at firmaet til Solfrid Bjørkelid Dyrøy reiser helt nye problemstillinger.

— Det er i prestetjenestens natur at den skal knyttes opp mot menigheten. Da blir det unaturlig å titulere seg som prest og tilby prestetjenester når man ikke utfører kirkelige handlinger i en menighetskontekst, mener hun.

I kirken skal alle behandles likt

Soknepresten synes det er uheldig at pengesterke kan kjøpe seg tjenester knyttet til kirkelige handlinger.

— I kirken skal alle behandles likt. De lokale prestene har kapasitet og strekker seg langt for å imøtekomme menneskers ønsker og behov, sier hun.

Hun vil likevel samarbeide med Dyrøy.

- Så lenge vedkommende prest følger kirkens liturgier er jeg i utgangspunktet positiv til å gi de tillatelsene som trengs, sier Jansvik.