Prosjektleder Per W. Torgersen ved Sørlandet sykehus har fått mye motbør for sin foreløpige anbefaling om å bare ha ett stort sykehus i Agder. Foto: Steinar Vindsland

Det viser en analyse Avisen Agder i Flekkefjord har gjort.

— Det er riktig registrert at mange ønsker å opprettholde tre sykehus, sier prosjektleder Per W. Torgersen ved Sørlandet sykehus.

Fakkeltog

Da han sendte Utviklingsplan 2030 ut på høring i februar i fjor, var hans foreløpige anbefaling å bygge ett stort sykehus i Kristiansand. Det vakte kraftige reaksjoner, særlig i Flekkefjord. Det har vært arrangert fakkeltog og to store folkemøter for å forsøke å forhindre at sykehuset i Flekkefjord blir lagt ned.

I Arendal har reaksjonene vært langt færre og svakere.

Avisen Agder skriver at det er kommet inn 81 høringsuttalelser. De er fra kommuner og fylkeskommunene, fylkesmennene, pasient— og brukerorganisasjoner og fra sykehusets interne fagmiljø.

Gode argumenter

— Det er kommet mange gjennomarbeidede og omfattende høringsuttalelser. Noen inneholder gode argumenter og resonnementer som ikke har vært godt nok belyst tidligere, sier Torgersen.

Han nevner eksempler som trekker i retning av mer enn ett sykehus på Sørlandet:

• Behov for indremedisinsk kompetanse. Det vil blant annet si hjertemedisin, lungemedisin og geriatri (eldremedisin).

• Relativt store pasientgrupper, som eldre med sammensatte lidelser, har behov for lokale tilbud uten belastningen med mye reising.

• Også når det gjelder beredskap ved større ulykker og katastrofer, er det kommet gode argumenter som taler for å opprettholde sykehustilbud i lokalmiljøene, i følge Torgersen.

Tar ikke stilling

Av de 81 høringsuttalelsene er det 21 som ikke tar stilling til antall sykehus. 22 av kommunene og begge fylkeskommunene vil beholde dagens struktur med tre sykehus, fem kommuner vil ha ett sykehus mens tre ikke har bestemt seg, i følge Avisen Agder. Alle pasient— og brukerorganisasjonene anbefaler tre sykehus.

— Hva synes du om at det er flertall mot ett sykehus på Sørlandet?

— Det er ikke uventet at mange ønsker seg sykehus i lokalmiljøet, sier Torgersen.

Finpuss

Han holder på med siste finpuss på prosjektrapporten. Men han vil ikke røpe hvilke konklusjoner han kommer med, utover at de kan bli annerledes enn høringsrapporten.

— Den er vesentlig bearbeidet i forhold til den vi sendte ut på høring. Høringsnotatet var en foreløpig vurdering, basert på den kunnskapen vi da hadde. Nå har vi fått både høringsuttalelsene, samfunnsanalysen, risiko og sårbarhetsanalyse og økonomirapport. Dette vil jeg legge til grunn for min endelige anbefaling, sier Torgersen.

Endelig

Mandag legger han nemlig fram sin endelige anbefaling i en prosjektrapport. Den overleveres styringsgruppen som i møte 12. januar vil bestemme seg for sin innstilling som skal til direktør Jan-Roger Olsen. Hans innstilling skal behandles på sykehusets styremøte 5. februar.

Vedtaket i sykehusstyret gjøres først og fremst for å få satt i gang planlegging av et nytt bygg til psykiatrisk avdeling i Kristiansand. Først etter at to nasjonale meldinger om helsevesenet er klare, vil det endelige vedtaket kunne bli fattet i sykehusstyret. I følge direktør Olsen vil det skje i 2016.