Det sier brannmester Tor Eriksen i Kristiansandsregionen brann og redning.

Mandag er den store dagen. Da tennes tusen sommerbål, og i år er det tørrere enn på veldig mange år midtsommerkvelden. Brannvesenet har ikke ekstra beredskap, men ber folk bruke hodet og ta ansvar.

— Det pleier å hjelpe. Arrangørene av en bålfeiring må huske at de har ansvaret hvis det tar fyr. Derfor kan jeg ikke få sagt sterkt nok; Ikke tenn bål før du vet hvordan du skal slokke det, for plutselig går det galt, sier Eriksen.

Stor fare

Skogbrannvarselet til Meteorologisk institutt lyder på stor skogbrannfare i store deler av Aust-Agder og mer moderat fare i Vest-Agder. Imidlertid kan det være store lokale forskjeller. Værmeldingen lyder på tørt og pent vær hele helga og langt ut i neste uke.

— Folk skal vel bruke helga til å sette opp bålene. Jeg vil oppfordre til virkelig å tenke seg om. Husk at det generelt er forbudt med åpen ild i skog og mark. Samtidig har vi denne tradisjonen med sankthansbål. Vi sier aldri ja til folk som ringer og ber om tillatelse, men vi sier sjelden nei heller, sier Eriksen.

Ute ved kysten er det ikke veldig farlig med et bål på en holme eller et nes med blankt fjell. I innlandet foregår ofte sankthansfeiringen ved vann som ligger kort unna skog.

Frykter engangsgriller

— I innlandet kan det være lurt å alliere seg med en bonde som har en gjødselspreder med vann. Ved sjøen bør man ha bøtter klare. Det avgjørende er ofte vindretning. Pålandsvind er klart farlige enn fralandsvind. Ikke tenn bål hvis du ikke er sikker på at det er helt ufarlig, sier brannmesteren.

Engangsgriller utgjør den største brannfaren, følge Tor Eriksen. Her tror han folk har skjønt farepotensialet etter hvert.

— Engangsgriller burde vi egentlig bli kvitt. Vi har hatt noen tendenser til brann i Baneheia. Ser folk engangsgriller, ikke nøl med å si at eieren må passe ekstra godt på. Ingen må gå fra en varm engangsgrill, sier Eriksen.

På Tangen i Kristiansand skal det være kommunal feiring med bål på over fem meters høyde.

— Der stiller vi med brannbil for sikkerhets skyld. For all del: Folk skal feire og kose seg i det fine været, men det går også an uten å tenne bålet , sier brannmesteren.