Advokat Nils Anders Grønås er svært kritisk til hvordan Rita Grimestad er blitt behandlet av rettssystemet i Ecuador. Foto: Kjartan Bjelland

— Vi har ikke mulighet til å reise ned på så kort varsel, sier sønnen Endre Ulstrup (27) til Fædrelandsvennen.

Her er Endre Ulsrup og kona Kristin hjemme på Løland i Lindesnes før jul. De kunne da se tilbake på et svært spesielt år etter arrestasjonen av Rita Grimestad i Ecuador. Foto: Jarle R. Martinsen

Han har nettopp fått vite at morens ankesak skal opp i Ecuador.

Dømt

Rita Grimestad fra Marnardal ble dømt til 10 års fengsel i september i fjor for narkotikasmugling, og sønnen sier at familien har et realistisk håp om soningsoverføring til Norge for moren.

— Vi har selvfølgelig også et håp om frikjennelse. Men vi er blitt fortalt av advokaten i Ecuador at i denne rettsinstansen må vi være forberedt på å tape. Dersom vi taper, kan vi anke videre til neste rettsinnstans, hvor det skal være større mulighet, sier han.

- Hvordan skal du følge rettsforhandlingen?

— Det vet jeg ikke ennå. Det er såpass ferskt. Jeg skal ha et møte med Grønås i ettermiddag hvor vi skal diskutere det, sier Endre Ulstrup.

Har pratet

Sønnen sier at han har hatt svært lite kontakt med moren.

— Vi pratet i 40 sekunder på telefon, tre, fire dager før julaften. Jeg har også fått to brev fra henne. Det er eneste kontakt siden oktober, da vi var nede for hovedforhandlingen.

- Hun har dårlige kår, og det er tøffe omstendigheter, sier han.

Saksbehandlingsfeil

Advokat Nils Grønås opplyser til Fædrelandsvennen at hovedankepunktet er måten Grimestad ble behandlet på.

- Det er samme anførsler som sist, at det er begått grove saksbehandlingsfeil og som må medføre opphevelse av dommen. Subsidiært at hun skal frifinnes fordi kravet til subjektiv skyld ikke er oppfylt.

Advokat Nils Anders Grønås er svært kritisk til hvordan Rita Grimestad er blitt behandlet av rettssystemet i Ecuador. Foto: Kjartan Bjelland

— Det anføres at hun ikke har opptrådt med forsett når hun har hatt med seg narkotika, og heller ikke at hun burde ha visst, sier Grønås.- Atter subsidiært anføres det at straffen er for streng. Tilsvarende saker har medført mellom 4-7 års straff. Ytterligere vil det bli anført at det er en saksbehandlingsfeil at hun ikke ble fremstilt til sin egen hovedforhandling i forrige rettsrunde, sier han.

Ikke forsvarer

Grønås sier at flere forhold ligger til grunn til at det anføres saksbehandlingsfeil.

— Hun har grunnleggende rettigheter som er blitt tilsidesatt, som krav på forsvarer og sakspapirer på eget språk eller tolk. Og det strider også mot internasjonale forpliktelser at hun deltok i sin egen rettssak via videolink. Alle har krav på å få være til stede i sin egen rettssak, sier han.

— Ti års fengselstraff handler også om at hun er utlending, og at påtalemyndigheten vil markere seg, mener han.

Håp

Nils Grønås sier også at håpet for Grimestad realistisk sett knytter seg til den tredje rettsinnstansen.

- Lokale forsvarere har sagt at det er vanskelig å oppnå noe i de to første innstansene. Men i tredje innstans er den en reel mulighet til å bli hørt over anførsler om saksbehandlingsfeil, sier han.

— Derfor er det eventuelt ved en siste anke at det vil være nødvendig å reise ned. Også dersom det blir en dom, for å kunne forsøke å legge til rette for soningsoverføring til Norge, sier Grønås.