Her lå en pistolbane og det skal ha blitt avfyrt skudd siden sent på 1800-tallet og fram til 2000-tallet. Hovedsaklig av norske styrker i øvelse, men banen ble også brukt av tyskerne under krigen. -På den tiden var de ikke klar over skadene de gjorde, sier Pål Skovli Henriksen. Foto: Hilde Sandvær
Pål Skovli Henriksen, Prosjektleder i Skifte eiendom, har ansvar for 23 slike områder som Jegersberg i landet. Kun to av dem befinner seg i Agder-området. Foto: Hilde Sandvær
Etter at arbeidet startet i juni i år har en stor haug med forurensede metaller blitt hentet ut fra området hvor skytebanen lå. Foto: Hilde Sandvær
I dette området lå en leirduebane hvor de også vil finne en del miljøfarlige metaller etter avfyrt ammunisjon. Foto: Hilde Sandvær
I dette skogområdet bak Pål Skovli Henriksen, forventer de å finne bombekastegranater som har blitt kastet på en håndgranatbane som har ligget her. Det er mulig at de vil gå av når de begynner å grave og vil derfor bruke fjernstyrte maskiner for å få opp disse. Foto: Hilde Sandvær
Her har det tidligere vært et avfallsdeponi, og området har blitt isolert fra vannet for å hindre at forurensningen skal spre seg ut i vannet. Det er usikkert hvor avfallet har kommet fra, men Pål Skovli Henriksen forteller at de tror det kan komme fra rivingen av Gimlemoen ettersom metallene de finner her hovedsakelig er betong og litt bly. Foto: Hilde Sandvær

I det populære turomårde Jegersberg, bak Universitetet i Agder, jobbes det nå for å fjerne miljøfarlig avfall fra ammunisjon. Avfallet stammer fra flere skyte— og øvingsfelt som har vært stasjonert i området. Etter hvert vil arbeiderne også kunne støte på granater.

— Det er umulig å si hvor mye eksplosiver som ligger i jorden her, sier Pål Skovli Henriksen, Prosjektleder i Skifte eiendom.

Leter primært etter bly

Det er mest aktivitet ved en tidligere pistolbane akkurat nå. For å forhindre spredning, lagres det forurensede materialitet fra håndvåpenammunisjon her.

Forurensningen består i hovedsak av metallene bly, kobber, sink og antimon, og det er særlig bly det letes etter.

— I prosjektilet er det brukt rent bly som i seg selv ikke er farlig. Men når det ligger i naturen over tid omdannes det til andre blyforekomster, som vil være farlig for både mennesker og dyr, sier prosjektleder, Pål Skovli Henriksen.

Et område på over 50.000 kvadratmeter skal ryddes i arbeidet som startet i midten av juni. Hittil er det brukt opp i mot 13 millioner kroner til opprydningsarbeidet.

— Det som overrasker, er hvor langt blystøvet har spredt seg. Vi snakker om at soldatene skjøt på en bane med 30 meters avstand, men vi finner likevel spor etter ammunisjonsavfallet mange hundre meter fra banen.

Tror de finner granater

Arbeidet vil fortsette fram til 1. oktober. Etter en pause starter arbeidet opp igjen til våren.

— Nå finner vi mest ammunisjon som har blitt skutt på de forskjellige skytebanene, men etter hvert som vi begynner å grave, vil vi kunne støte på noen bombekastegranater.

De forventer ikke å finne noen granater i denne omgangen, men muligens til våren når de skal rydde området til en tidligere håndgranatbane. Disse vil være 25 cm store og kan gjøre stor skade hvis de går av.

— Det er ikke noe vi vil finne med personell i nærheten. Derfor kommer vi til å bruke fjernstyrt maskin for å fjerne de resterende 60 prosent av skogen, sier Henriksen.

Ryddingen har derfor inntil videre stoppet ved grensen til håndgranatbanen.

— Når vi skal lete her vil sjåføren sitte flere hundre meter unna i en konteiner, forsikrer Henriksen.

Vil lage friluftsområde

Henriksen håper og tror at området vil kunne blir en friluftseiendom når saneringen er ferdig. Inntil det skjer, må imidlertid folk smøre seg med litt tålmodighet.

— Det er erklært trygt å ferdes i området, men ettersom anleggstrafikken vil bli trappet opp i løpet av høsten, og spesielt til våren, vil det bli større restriksjoner på ferdsel langs Sødalsveien og i turområdene her, forteller Henriksen.

Han forsikrer at det vil bli tilbakeført naturlige masser i områdene og at skogen derfor etter hvert vil vokse opp igjen. Dette vil imidlertid ta flere år.

— Vi håper at området til slutt vil bli et friluftsområde som folk kan få enda mer glede i, sier Henriksen.