AGDER: — Været har en tendens til å henge seg opp, og den siste måneden har vært preget av høytrykk over Sørlandet, noe som kan være en god ting for de som ønsker seg fint vær, sier Tarjei Breiteig, meteorolog ved Agder Energi med doktorgrad i klimavitenskap.

Med fellesferien rett rundt hjørnet, er det som vanlig knyttet noe spenning til hvordan været blir i sommermånedene.

Temperaturene øker

Breiteig kan ikke garantere en sikker værmelding for landsdelen, og understreker at det er mye tilfeldigheter knyttet til langtidsvarsler - særlig i sommermånedene. Men likevel:

— Fellestrekket for de fire mest troverdige sesongprognosene, er at det er sannsynlig med temperaturer over normalen i sommermånedene, først og fremst fordi vi er i en tilstand der temperaturene stadig øker. Høy sjøtemperatur gir også fra seg mer varme, og sjansen for lufttemperaturer under normalen i gjennomsnitt over sommermånedene er kun på mellom fem og ti prosent, forteller Breiteig.

ARKIVFOTO: I begynnelsen av juni i fjor så det slik ut på Bystranda. Prognosene viser at årets sommer kan bli preget av mer nedbør enn normalt, men også temperaturer over normalen. Foto: Reidar Kollstad

Fuktig i juli

Meteorolog hos Agder Energi, Tarjei Breiteig, er over gjennomsnittet interessert i vær og klima, og har kikket på prognosene for sommerværet. Foto: Reidar Kollstad

Så langt lover det altså bra, men høye sjøtemperaturer preger også nedbørsmengdene over landsdelen.— Statistiske sammenhenger viser at ganske høye sjøtemperaturer rundt Storbritannia og inn mot Norskehavet har en signifikant forbindelse med en våtere juli enn normalt på Sørlandet. Det hinter om at vi kan få normalt eller over normalen når det gjelder nedbør i juli, og regn fører normalt med seg mer vind, sier Breiteig.

Han forteller at den ferskeste månedsprognosen nettopp er kommet, og at den støtter indikasjonene om en våt start på juli.

— Det er mer sannsynlig at august vil bli tørrere, siden flere værmodeller indikerer dette og siden havet ikke viser den samme påvirkningskraften da, sier meteorologen.

- Folk misliker normalen

Ved Meteorologisk institutt er meteorolog Stein Kristiansen ved Klimadivisjonen heller forsiktig med å spå sommermånedene, og mener at prognoser som strekker seg ut over ti dager er for usikre til å kunne gjengi.

ARKIVFOTO: Gamle Hellesund er et flott syn uansett vær, men turen i Blindleia blir enda bedre i stekende sol. I år er det ifølge meteorologen størst sannsynlighet for godværsdager i august. Foto: Anders Martinsen

— Vi synes i utgangspunktet er altfor usikre. Vi ser for eksempel at analyser av engelske tremåneders varsler generelt sett har stemt dårlig, sier han.Han utelukker ikke at årets sommer kan bli som normal å regne, og tør med det ikke love tropevarme og varmerekorder.

— Så langt har jo mai og juni i år vært ganske bra, mens månedene var kjøligere i fjor. I fjor fikk vi en ganske normal sommer, og det er ikke utenkelig at vi kan få det i år også. Men nå er det jo ikke så mange som liker normalklimaet, sier han, og forklarer:

— Sammenliknet med juli 2014, som var ekstremt bra, fremsto fjorårets sommer som kjølig, selv om den egentlig var ganske normal. Vi har litt lett for å huske den fantastiske sommeren i 2014, og litt lett for å glemme at den var litt ekstrem, sier Kristiansen.

Godværsdager i august

Om sesongprognosene kanskje kan virke noe deprimerende når sommeren nå er i anmarsj, kan Breiteig ved Agder Energi forsikre at juli ikke bare vil bli våt og trist.

— Ofte vet vi ikke sikkert mer enn fem-seks dager fremover, og værutsiktene kan fort snu. Det vil alltid være fine dager også, og vi kan fort få tropevarme og Syden-temperaturer i slutten av juli og i august siden havområdene rundt oss er såpass varme, sier Breiteig.