— Dagens regjering ønsker større kommuner, og jeg skjønner argumentene. Man må ha en viss størrelse for å kunne gi gode tjenester, sier Songdalen-ordfører Johnny Greibesland (Sp), som har åpnet for en sammenslåing med Søgne.

Den positive holdningen til sammenslåing kan vise seg å være lønnsom. Søgne og Songdalen vil nemlig få 40 millioner fra staten hvis de slår seg sammen, viser en utregning Telemarkforskning har gjort for Fædrelandsvennen.

Blir Songdalen med på en storkommune der Kristiansand, Vennesla, Lillesand, Søgne, Birkenes og Iveland er med, vil den nye kommunen med 135.000 innbyggere få hele 95 millioner fra staten.

— Det vil selvfølgelig være et bidrag til de direkte overføringene vi også vil få fra staten. Men jeg er mer opptatt av at Kristiansands-regionen blir mer synlig og hva som tjener innbyggerne, sier ordfører i Kristiansand, Arvid Grundekjøn (H).

Store penger

Pengene fra staten er ment til å dekke kostnader ved å slå seg sammen. Men de er også en belønning.

— Det er klart at hvis Kristiansand vil slå seg sammen med en eller flere nabokommuner, generer det ganske store inntekter. Og hvis de fra før har samarbeid på områder som IKT, slipper de også unna utgifter man ofte får ved en sammenslåing, sier forsker Anja Kristin Salte Hjelseth i Telemarkforsking.

Spørsmålet er om pengene fra staten er nok for kommunene.

— Det avgjørende for kommunene vil ofte være hvor mye de får i driftsmidler i årene framover, ikke bare hva de får i engangstilskudd, sier Hjelseth.

Regjeringen har nemlig varslet at de vil forandre både skatteregler og reglene for hvor mye kommunene skal få over statsbudsjettet. Det kan gi små kommuner lavere inntekter.

Ikke avgjørende

I Iveland vil ikke ordfører Gro-Anita Mykjåland (Sp) la seg lokke av pengene som regjeringen ønsker å gi. Selv om Iveland og Vennesla vil få hele 40 millioner om de slår seg sammen.

— Det er ikke utsikten til kortsiktige inntekter som er viktig for oss, men hvordan tjenestetilbudet blir. 40 millioner fra staten vil ikke være avgjørende når vi bestemmer oss, sier Mykjåland.

Både hun og Johnny Greibesland tror regjeringen kan være villig til å fjerne dagens overføringer til små kommuner for å tvinge dem til sammenslåinger.

— Sanner har i valgkampen lovet å ikke fjerne småkommunetilskuddet, men det ønsker Frp. Det er også noe vi må ta med oss når vi skal vurdere sammenslåinger, sier Mykjåland.

Utgifter

Anja Kristin Salte Hjelseth i Telemarksforskningen sier at regjeringen vil ha et effektivt våpen for å få til sammenslåinger hvis de kutter i overføringer til små kommuner..

— Det er ingen tvil om at det enkleste grepet for å få kommuner til å slå seg sammen, er å gjøre forandringer i inntektssystemet, sier hun.

Ifølge henne er det flere kommuner som har klart å kutte utgifter ved sammenslåing, selv om kostnadene ved å slå seg sammen har vært høye. Spesielt innen administrasjon og teknisk.

Viktig å bli lagt merke til

Et Kristiansand med over 100.000 innbyggere vil ha lettere for å markere seg i konkurranse med andre, og vil kunne tilby bedre tjenester til innbyggerne.

Det tror ordfører Arvid Grundekjøn (H).

— Vi må selvfølgelig utrede dette nærmere og jeg vil ikke begynne med konklusjonen, men min hypotese er at vi vil ha mange fordeler når det gjelder bedre tjenester for innbyggerne, bedre bruk av offentlige midler og større glede av et felles bo og arbeidsmarked, sier Grundekjøn.

Han er redd Kristiansand vil havne langt nede på listen over de største byene hvis andre slår seg sammen og ikke Kristiansand. Da blir det også vanskeligere å få gjennomslag.

Han mener kommunene kan ta vare på sitt særpreg, selv om det blir sammenslåing.

— Hvis man ser til Oslo, er alle stolte av sin bydel. Likevel har de glede av en felles tjenesteproduksjon, sier Grundekjøn.