Kjell Ingolf Ropstad sier Agder SKAL HA fengsel, og han legger hele sin personlige og politiske prestisje i å få det til. Foto: Olav Olsen

— Jeg sitter i justiskomiteen, er fra Sørlandet, representerer vippe-partiet KrF og har lovet velgerne nytt fengsel. Mislykkes jeg i denne saken, har jeg ikke gjort jobben min.

Kjell Ingolf Ropstad sier Agder SKAL HA fengsel, og han legger hele sin personlige og politiske prestisje i å få det til. Foto: Olav Olsen

— Da skal dere slippe å se meg stille til valg igjen, sier Ropstad til Fædrelandsvennen.

08.00

Klokka 08.00 fredag offentliggjør regjeringen svaret på om Agder får nytt fengsel eller ikke.

Da kommer innholdet i den nye kriminalomsorgsmeldingen. Det er den alle på borgerlig side har vist til siden nytt fengsel på Agder ble utsatt grunnet regjeringsskiftet i fjor.

Les også:

Tier

— Ja, jeg er orientert om hva som kommer, men ingen kommentar. Vent å se, sier Frps stortingsrepresentant fra Vest-Agder, Åse Michaelsen.

— Ingen kommentar, sier Høyres stortingsrepresentant Ingunn Foss.

— Ja, jeg vet hva som kommer, men ingen kommentar, sier Høyres Svein Harberg, før han legger til:

— Det er jo ikke et budsjettvedtak og spaden i jorda. Det bevilges ikke penger. Det er en melding om Kriminalomsorgen og utviklingen framover, sier Harberg.

Rundt om på Sørlandet sitter minst seks spente ordførere. Både Froland, Mandal, Vennesla, Evje og Hornnes, Lillesand og Hægebostad ønsker fengselet lagt i sin kommune.

— Jeg er spent. Det viktigste er at Agder får fengsel. Vi skal greit bli enige om hvor etter hvert, sier Lillesand-ordfører Arne Thomassen.

Ekstremt overrasket

Kjell Ingolf Ropstad sitter i en nøkkelposisjon og han sier dette:

— Jeg blir ekstremt overrasket hvis regjeringen ikke har med konkrete planer om nytt fengsel i Agder. Jeg har hatt flere møter med Justisdepartementet. Hvis ikke justisminister Anders Anundsen velger Agder, vil han gå på nederlag i Stortinget. Da vil vi i KrF sørge for fengsel i Agder i stortingsbehandlingen, sier Ropstad.

I departementet vil ingen si noe. Kriminalomsorgsmeldingen passerte trolig regjeringskonferansen tidligere i uka og skal i statsråd fredag. Deretter oversendes meldingen til Stortinget.

- Mageplask og løftebrudd

Hvis ikke den blåblå regjeringen vil bygge fengsel på Sørlandet, er det et gedigent mageplask og løftebrudd for Høyre og Frps representanter på Sørlandsenken, mener Aps Kari Henriksen.

Aps Kari Henriksen håper hun slipper å hovere over manglende gjennomslag for de borgerlige på Sørlandsbenken.— Vår siste regjering vedtok planlegging av nytt fengsel med 300 plasser i Agder. Den nye regjeringen stoppet prosjektet i påvente av den saken som fremmes fredag. Hvis ikke den blåblå regjeringen vil bygge fengsel i Agder, er det et gedigent mageplask og løftebrudd for Høyre og Frps representanter på Sørlandsenken, mener Aps Kari Henriksen.

Hvis ikke den blåblå regjeringen vil bygge fengsel i Agder, er det et gedigent mageplask og løftebrudd for Høyre og Frps representanter på Sørlandsenken.

Hun sitter i justiskomiteen og sier økt fengselskapasitet i Agder er det viktigste virkemiddel for å løse den stadig økende soningskøen.

Kjell Ingolf Ropstad sier det er to landsdeler som trenger økt kapasitet, Agder og Østlandet.

- Tid for levering

— I vår stemte jeg mot nytt fengsel i Agder, fordi Ap kom med et demonstrasjonsforslag. Jeg viste til at vi måtte ha en ordentlig prosess og at fengselet måtte komme i stortingsmeldingen. Nå kommer meldingen, og Anundsen vet godt hvordan vi i KrF vil reagere hvis han nå ikke leverer. Det er tid for levering, rett og slett, sier Ropstad.