Det viser seg at en amerikansk kvinne, som også sitter fengslet i Ecuador, er blitt utsatt for den samme nigerianske ligaen som den norske kvinnen. At en identisk sak dukker opp, styrker kvinnens historie betydelig, mener advokaten hennes.

50-åringens ecuadorianske forsvarer Oswaldo Trujillo Santillan ble nylig kontaktet av en kollega i landet som kunne fortelle at han arbeider med en identisk sak der de samme navnene og bildene dukker opp.

Nye opplysninger

— Vi får nå anledning til å bruke opplysningene fra den parallelle saken i hovedforhandlingene. Dette er multikriminelle som driver med forskjellig virksomhet, men det er ikke tvil om at dette er en form for organisert kriminalitet, sier kvinnens norske advokat Nils Anders Grønås til NTB.

Kvinnen ble pågrepet på flyplassen i Quito 28. februar og har siden sittet i et kvinnefengsel i hovedstaden, mistenkt for narkotikasmugling. Hun sier hun er blitt lurt i en felle. 50-åringen hadde kontakt med en mann på internett før hun reiste til Ecuador. Der ga en venn av mannen henne kofferten som det ble funnet tre kilo kokain i.

Ifølge Kripos skal kvinnen ha overført 500.000 kroner til kontoer i Ecuador det siste året.

Identiske saker

Den amerikanske kvinnens advokat har informert det norske konsulatet i Quito.

— Denne saken kan være en styrke for oss. Det beste ville være om vi kunne kjørt de parallelt, særlig med tanke på bevisføringen, men jeg tør ikke si om vi får det til, sier Grønås.

I forrige uke ble anken på fengslingen av kvinnen avvist for andre gang, og advokatene er forberedt på en ny anke.

— Vi hadde forventet at anken ikke ville bli tatt til følge. Det er tre rettsinstanser for en sak som denne i Ecuador, og nå har vi vært gjennom to av dem. I den tredje er det et lite håp om et gjennomslag, sier Grønås.

Rettssystemet i Ecuador er preget av mye korrupsjon, men på tredje nivå er det et tribunal med tre dommer og et annet rettssystem som ikke er så mye preget av de samme problemene.

Samme fengsel

Det er cirka halvannen måned til neste rettsmøte. Grønås sier de legger opp til en tredje anke, men at det trolig blir en hovedforhandling mellom to til tre måneder fra mandag.

— Santillan mente det var realistisk at det ble en ordentlig runde, med mindre det ikke skjer noe i den siste ankeinstansen. Han tror likevel det blir hovedforhandling i løpet av to-tre måneder, sier hans norske kollega.

Grønås ser ikke bort fra at den amerikanske kvinnen sitter innesperret i samme fengsel i Quito som den norske fangen.

— Det er et stort fengsel. De visste ikke hvem min klient var da jeg var der for å besøke henne. Det sitter 750 kvinner innesperret der. Ingen hadde kontroll på noe. De ropte på flere medfanger som løp rundt i fengslet for å finne ut om det var noen som svarte til navnet hennes.

Han snakket med kvinnen fra Sørlandet i forrige uke.

— Hun ble overfalt for tre-fire uker siden. Det har begrenset bevegelsesfriheten hennes. Hun var borte et lite sekund da selve overfallet skjedde. Det gjør det enda stussligere for henne enn det var fra før. Hun har fått inn medisiner for tre måneder i fengselet via en tolk, sier Nils Anders Grønås.