Kristiansanderen Andreas Vangstad (nærmest kamera) tester her ut VM-løypa sammen med landslagskamerat Erlend Blikra. Foto: Norges Cykleforbund

— Det er helt utrolig. En fantastisk prestasjon. Ekstra gøy er det at han er lokal og at det er vi som har vært med på utviklingen hans, sier Thor Hushovd, eier i Team Sparebanken Sør som Vangstad er en del av.

Andreas Vangstad startet satsingen på sykkelsetet foran 2013-sesongen da han fikk det utstyret han trengte av Kristiansand Cykleklubb. Rundt halvannet år etter ble han nummer sju på VM-tempoen i U23-klassen.

— Å bli nummer sju i VM er i seg selv en strålende prestasjon, og det er enda mer imponerende ettersom han har syklet i så kort tid, sier Hushovd, som selv ble verdensmester på tempo i U23-klassen tilbake i 1998.Hushovd kan ikke understreke nok hvor stor prestasjonen til Vangstad er.

— I fellesstarter er det ikke alltid den sterkeste som vinner. På tempo er rytteren alene mot klokka. I dag viste Andreas at han er den sjuende sterkeste, sier Hushovd, og legger til:

— Andreas kan nå veldig langt, det er det ingen tvil om. Han har et vanvittig utgangspunkt, men han har ennå en lang vei å gå.

- Stort potensial

Morten Mørland er Vangstads personlige tempotrener i Team Sparebanken Sør. Han er veldig stolt av eleven.

— Vi hadde en god prat før han dro ned. Vi ble enige om at han bare skulle la det stå til. Å bli nummer sju i VM, og være så nær en medalje, er en vanvittig prestasjon, sier Mørland.

I sommer ble Vangstad nummer 12 på tempoen i U23-EM. Mandag var han kun 44,88 sekunder bak verdensmesteren. Tiden hans var 44.34,82. — En fantastisk VM-debut av Andreas. Han fikk ut sitt fulle potensial. Utviklingspotensialet hans er veldig stort. Hvis han klarer å opprettholde den samme gløden, og er like ivrig til å trene tempo, så kan han nå langt, sier landslagssjef Stig Kristiansen i bilen på vei tilbake til byen Astorga der det norske landslaget bor.

— Andreas har en kjørestyrke og utholdenhet utenom det vanlige, sier Mørland.

Kristiansanderen Andreas Vangstad (nærmest kamera) tester her ut VM-løypa sammen med landslagskamerat Erlend Blikra. Foto: Norges Cykleforbund

Atle Kvålsvoll, sportssjef i Team Sparebanken Sør, hadde ikke turt å håpe på en så god plassering.— Da Andreas selv sa topp ti, synes jeg det var offensivt. Men han fikk til et veldig bra løp, og da viser han hva han er god for, sier Kvålsvoll.

Bruke O-egenskapene

Fram til vinteren 2011/12 var Vangstad orienteringsløper, men da fikk han problemer med det ene kneet. Det betyr ikke at kristiansanderen har glemt orienteringsegenskapene. 22-åringen brukte nemlig gamle kunster med kart og kompass da han forberedte seg til VM.

— Jeg har vel planlagt like mye som jeg har trent de siste par ukene. Sett hvor det kunne være mulig å hente et par sekunder. Jeg var godt forberedt, sier Vangstad, som var godt fornøyd med sjuendeplassen.

— Det var litt overraskende. Jeg trodde jeg skulle falle ned noen plasser til, men det er veldig gøy å sitte igjen med en sjuendeplass. Det var over all forventning.

Tirsdag drar Vangstad hjem fra VM-byen og starter en drøy måneds pause før han begynner oppkjøringen til en ny sesong i starten av november.