De røde kommunene er storkommunen Bjørn Ropstad drømmer om i Setesdal og indre Agder. Men han vil også ha med Iveland, som står og vipper mot Vennesla. De blå er det som ligger an til å bli nye Kristiansand kommune. Foto: Grafikk: Jan Grytting

— Iveland har et helt spesielt ansvar for hvordan fremtiden for indre Agder skal bli, og jeg håper de ser det. Hvis Iveland går nordover, kan vi skape et kraftfullt indre Agder, sier Evje og Hornnes-ordfører Bjørn Ropstad.

De røde kommunene er storkommunen Bjørn Ropstad drømmer om i Setesdal og indre Agder. Men han vil også ha med Iveland, som står og vipper mot Vennesla. De blå er det som ligger an til å bli nye Kristiansand kommune. Foto: Grafikk: Jan Grytting

Han erkjenner at politikerne i Iveland i øyeblikket ser til Vennesla, men han mener å se at flere og flere innbyggere i Iveland ønsker å vurdere sammenslåing nordover. Derfor tror han ting kan skje.

Formelt brev

Torsdag kveld sendte Ropstad i Evje og Hornnes formelt brev der han inviterer Iveland til felles formannskapsmøte 2. februar. Bygland skal allerede ha signalisert at de kommer. Åseral, Bykle og Valle er også invitert. Åseral var med på Indre Agder sporet lenge, men sa til slutt nei.

Nå må vi sette oss ned og prate ærlig om muligheter.

— Er dette et siste desperat forsøk fra din side?

— Nei, men det er et forsøk på å få til det som jeg mener er nødvendig for indre Agders framtid. Nå må vi sette oss ned og prate ærlig om muligheter. Nå går togene. Vi må se hva vi kan få til, sier Ropstad, som tross mange forsøk i øyeblikket risikerer at Evje og Hornnes går inn i fremtiden som "ufrivillig liiten".

Leke butikk?

Så er spørsmålet om Iveland skal leke butikk. Vennesla-ordfører Torhild Bransdal brukte det uttrykket da hun hørte at noen i Iveland vurderer Evje og Hornnes i stedet for Vennesla. «Vi leker ikke butikk i Vennesla», sa hun og ba Iveland bestemme seg.

Sig Tove Aasen Foto: Kjartan Bjelland

Iveland begynner å bli delt i spørsmålet, virker det som:— Personlig ønsker jeg meg nordover, fordi jeg er opptatt av at vi har en felles kultur og identitet i indre Agder. Men nå må vel dette opp i Iveland formannskap. Så får vi se, sier varaordfører i Iveland Sig Tove Aasen (Ap) om Evje-invitten.

Ordfører Gro-Anita Mykjåland i Iveland mener veien for Iveland går sørover til Vennesla Foto: Frode Lindblom

Ordfører Gro-Anita Mykjåland sier dette:— Signalene da vi var i Vennesla er klare. Politikerne i Iveland vil forhandle med Vennesla, men nå skal vi ta opp Evje og Hornnes invitt i formannskapet tirsdag. Jeg forskutterer intet, det er ulike syn i bygda.

Brynjulf Aagesen i Iveland KrF har sagt at det blir for langt fra Vatnestrøm til Evje. Han vil helst ikke ha kommunefusjon, men må han, synes han Vennesla er bedre enn Evje og Hornnes.

Fylkesmannen

Fylkesmann Stein A Ytterdal har til NRK Sørlandet uttrykt skuffelse over at Setesdal har kommet kort med kommunesammenslåing og bedt dem få opp farten. Ropstad håper fylkesmannens ord også kan skape ny dynamikk. i Setesdal.

— Iveland er ønsket som medlem av Setesdal-regionen og indre Agder. Snur Iveland nordover, kan kanskje noe skje i hele dalen, sier Ropstad.

Det er helt unaturlig at vi skal få vekst og kraft i indre Agder hvis Vennesla nesten i Kristiansand blir med.

— Men hvorfor inviterer du ikke Vennesla også, hvis du vil ha kraft i indre Agder. Iveland har foreslått det tidligere. Er det fordi du egentlig bare er opptatt av Evje?

— Nei, nei, nei. Det er helt unaturlig at vi skal få vekst og kraft i indre Agder hvis Vennesla nesten i Kristiansand blir med. Det er ikke Evjebygda jeg kjemper for, den klarer seg. Det er bygdene rundt.

— Vi i innlandet må stå sammen, skal vi skape den kraften som må ha for å greie oss fremover, sier Ropstad, som tidligere har ymtet frampå om at Hægeland i Vennesla og Vegusdal i Birkenes bør søke overgang til kommunen Indre Agder.

Bykle-ordfører og leder i Setesdal Regionråd, Jon-Rolf Næss sender varaordfører til møtet på Evje. Næss avviser at møtet kan bli begynnelsen på en ny runde hvor samling i Setesdal diskuteres.

— Nei, vi har ingen planer om det. Tross fylkesmannens uttalelser, er det ingenting nytt i situasjonen. Vi i dalen ønsker å utvide det interkommunale samarbeidet, men ikke slå oss sammen med noen. Det nye inntektssystemet gjør det ikke verre for oss å fortsette alene, sier Næss.