Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er skuffet over at han ikke greide å skaffe penger til Sørlandslab i budsjettforhandlingene på Stortinget. Foto: Reidar Kollstad

— Det forteller at Sørlandet mangler gjennomslag i den blåblå regjeringen. Det er jo verd å merke seg med tanke på hva de borgerlige partiene sa før valget. Ropstad har gjort så godt han kan, men dette var trist, sier stortingsrepresentant Odd Omland (Ap) fra Kvinesdal.

Sørlandslab er et felles materialtest- og produktlaboratorium for industrien og UiA. Ugland skal bygge senteret i Grimstad, UiA skal drive, og industrien har allerede lovet å kjøpe oppdrag for 50 millioner kroner. Alt venter på at regjeringen bevilger 20 pluss 80 millioner til utstyr i senteret over to år.

- Trengs enda mer

Rektor ved UiA, Torunn Lauvdal, er skuffet. Hun ledet Sørlandsutvalget som gjorde Sørlandslab til landsdelens viktigste sak for to år siden. Fredag jublet hun for at landsdelen har fått sitt første ISF (Senter for innovasjonsdrevet forskning) De neste årene skal 200 millioner brukes på å forske videre på fagfeltene som har gitt Node-bedriftene en verdensledende posisjon.

— Da trenger vi Sørlandslab enda mer. Det er der testing og utprøving vil foregå. Mitt håp er at landsdelen jobber videre, slik at vi kan få penger til innholdet i Sørlandslab ved neste korsvei. Vi må få dette på plass så fort som mulig, sier hun.

Feil navn

KrFs Kjell Ingolf Ropstad sier rett ut at han også er skuffet over at han og KrF ikke fikk penger til Sørlandslab. 29-åringen fra Moisund var med i forhandlingsdelegasjonen til KrF i budsjettforhandlingene.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er skuffet over at han ikke greide å skaffe penger til Sørlandslab i budsjettforhandlingene på Stortinget. Foto: Reidar Kollstad

— Noe av problemet er at departementet ikke ser prosjektet som ferdig utredet. Dessuten er navnet Sørlandslab ikke lett å selge inn. Det høres ut som en liten, lokal satsing, mens det jo er et nasjonalt viktig prosjekt. Det nye navnet Mechatronic Innovation Lab (MIL) vil hjelpe fremover, sier Ropstad. - Men når landsdels viktigste sak koster 100 millioner kroner, og det likevel blir nei, vitner ikke det om lite gjennomslag?

— Jeg tror regjeringen og departementet har fryktet økte kostnader. Og 100 millioner er jo litt da. Dessuten har det vært uklart om næringsdepartementet eller kunnskapsdepartementet skal håndtere saken. Men som sagt: Jeg er også skuffet, sier Ropstad, før han sender kritikken om gjennomslag i retur til Aps Odd Omland.

— I Arbeiderpartiets alternative budsjett er heller ikke Sørlandslaben inne. Det burde Omland sørget for før han kritiserer andre, sier Ropstad

Merknad i Stortinget

Odd Omland sitter i næringskomiteen. Han vil de neste ukene forsøke å få inn forpliktende merknader om Sørlandslaben i denne komiteens innstilling til Statsbudsjettet.

— Saken er pr. definisjon tapt. KrF og Venstre fikk ikke snudd Høyre og Frp. Mitt håp er flertall for en merknad som gjør at saken må vurderes på nytt senere. Kanskje kan vi få til noe i revidert budsjett til våren, og kanskje kan Stortinget tvinge fram en vurdering rundt dette, sier Omland.

— Veldig bra. Det håper jeg vi kan få til. Det skal KrF bidra til, sier Ropstad