Fra venstre: Roald Borhaug, Else Marie Garnes, Marit Garnes Espeland, Helene Espeland, Odd Espeland og Svein Ove Espeland. Foto: Truls-Einar Strand Johnsen

KRISTIANSAND: Det er Norsk Gallup som har gjennomført undersøkelsen på vegne av Norges Caravanbransjeforbund. Generalsekretær for bransjeforbundet Geir Holm forteller at undersøkelsen har vært både bekreftende og avkreftende.

Vi begynte da ungene var små. Vi ville prøve det, og det var veldig greit. De hadde andre unger å leke med og mye å gjøre. Etter hvert fikk vi båt så vi kunne være ute og fiske, forteller Aksel.

Aksel Kostøl, campingvogneier

— Dette er vår første undersøkelse, men vi kommer til å gjennomføre den årlig, og mer detaljert etter hvert. Vi trodde at flere gikk fra båt til camping, men det viste seg ikke å stemme. I tillegg er gjennomsnittsalderen for både bobil og campingvogneierne høyere enn vi trodde. Noe vi har fått bekreftet er at mange lar seg rekruttere til campinglivet gjennom familie, venner og egne opplevelser, sier Holm.

Begynte med ungene

Fra venstre: Roald Borhaug, Else Marie Garnes, Marit Garnes Espeland, Helene Espeland, Odd Espeland og Svein Ove Espeland. Foto: Truls-Einar Strand Johnsen

Kjersti og Aksel Kostøl sitter på terrassen utenfor campingvogna. I bakgrunnen leker datterdatteren Emma Kristine (3) sammen nabogutten Mathias (3,5). Vogna står på sin faste plass på Dvergsnestangen. Der har den stått siden 2001.Da var de småbarnsforeldre. Nå er ungene blitt voksne, og paret er blitt besteforeldre. Dermed er de ikke lenger innenfor den typiske campingvogn-gruppa, småbarnsforeldrene, men det var sånn det startet.

— Vi begynte da ungene var små. Vi ville prøve det, og det var veldig greit. De hadde andre unger å leke med og mye å gjøre. Etter hvert fikk vi båt så vi kunne være ute og fiske, forteller Aksel.

Selv om ungene nå er voksne er det fortsatt campinglivet som gjelder. Sesongen starter etter påsken, og avsluttes når august er forbi.

— Det er en veldig avslappende måte å tilbringe ferien på. Det er kort vei til alt, og lite vedlikehold i forhold til for eksempel en hytte. Vi pleier å være her hele fellesferien, og reiser til og fra i helgene ellers, sier Kjersti.

Bobilen er et kjørbart feriested som gjør at vi kan komme oss dit vi vil. Det være seg campinglivet på sommeren, eller fjellet på vinteren. Det gir en frihet.

Else Marie Garnes, bobileier

Går i arv

En av ekteparets nærmeste naboer er datteren Kristine. Hun tilbrakte selv sine barnesomre på campingplassen. Nå er det hennes barn som får oppleve campingsommeren. Norges Caravanbransjeforbunds undersøkelse viser at kjærligheten til campingvogna er noe som går i arv. Eiere av campingvogner har ofte selv vokst opp med campingferie.

— Jeg vokste selv opp med campingferier. Nå bor datteren ved siden av, så det går i arv, forteller Kjersti.

Tirsdag og onsdag blir det knallvær

- Bobilen gir frihet

Mens campingvogneierne gjerne er barnefamilier i 40 - 50 årene, er den typiske bobil-eieren noe eldre. I følge undersøkelsen eies bobil oftes av kjærestepar over 60 år. På Hamresanden Camping sitter Roald Borhaug og Else Marie Garnes. De er på tur fra Bergen med sin nyinnkjøpte bobil. De har hatt campingvogn før, men nå er det bobilen som gjelder.

— Bobilen er et kjørbart feriested som gjør at vi kan komme oss dit vi vil. Det være seg campinglivet på sommeren, eller fjellet på vinteren. Det gir en frihet, sier Else Marie.

Med dem sitter datteren Marit Garnes Espeland og ektemannen Svein Ove Espeland, samt hans foreldre Odd og Helene Espeland. Svein Ove syns ikke det er rart at bobilen er vanligere for de som ikke lengre er barnefamilier.

— For barnefamilier er det gjerne en campingvogn som er det økonomiske alternativet. I tillegg er det gunstig å kunne koble fra vognen og bruke bilen til å komme seg til steder med barna, mener han.

Dette er de typiske..

... bobileierne

  • Voksent kjærestepar i 60-årene med god økonomi

  • Har fagutdanning etter videregående

  • Nær 4 av 10 er pensjonister

  • Starter sesongen i april og avslutter i oktober

  • Ferierer i Norge og Sverige

  • Bruker bilen like mye til korte og lange turer

  • Frihetsfølelse og at de kan reise når de vil er viktig

  • Kjennskap gjennom familie, venner eller leie

... campingvogneierne:

  • Barnefamilie i 40-50 årene

  • Har en høyere inntekt en snittet i befolkningen

  • 3 av 10 er akademikere

  • Jobber heltid

  • Starter sesongen i mai og avslutter den i september

  • Ferierer i Norge og Sverige

  • 4 av 10 har vognen på fast plass i sesongen

  • Ferien skal være barnevennlig og avslappende

  • Har vokst opp med campingferie