KRISTIANSAND: — Afghanistan er et av verdens mest korrupte land, og det er vanskelig å komme problemet til livs. Jeg vil hevde at både norske myndigheter og bistandsorganisasjoner gjør altfor lite for å forsikre seg om at pengene til gode formål blir brukt slikt som tiltenkt. Det fins eksempler på at så mye som halvparten av pengene har gått til bestikkelser og korrupsjon.

Det sier Svein Stoveland som leder teamet i Asplan Viak i Kristiansand som har hatt ansvaret for grunnvannsprosjektet i Afghanistan, som partner av Norplan.

I forkant av offentliggjøringen av rapporten som evaluerer Norges innsats i Afghanistan, hadde Svein Stoveland et to timer langt møte med utvalgsleder Bjørn Tore Godal om korrupsjonsutfordringene i landet. Rapporten fra Godal-utvalget konkluderte blant annet med at Norge i perioden 2001-2014 brukte 8,4 milliarder kroner i sivil bistand i Afghanistan, og at den massive, internasjonale bistanden la grunnen for alvorlig utstrakt korrupsjon.

Full åpenhet

Etter å ha arbeidet i Afghanistan og flere afrikanske land, har Svein Stoveland erfart at det er svært vanskelig å bekjempe korrupsjon. Når pengene først har kommet på avveier, er det også nesten umulig å kreve disse tilbake i etterkant.

— Vi mener å ha funnet noe som ser ut til virke. Vår modell går ut på å offentliggjøre alt av informasjon om et prosjekt på en prosjekthjemmeside. De involverte vil da vite at alle som er i besittelse av en mobiltelefon enkelt kan søke opp hva som er betalt for av varer og tjenester. Det blir lagt ut informasjon om hvor innkjøpte datamaskiner og annet utstyr til et prosjekt befinner seg. Når et par hundre personer daglig er innom nettsiden, er det ikke like lett for en utro tjener å ta penger i egen lomme, sier Svein Stoveland.

Godal er enig

Bjørn Tore Godal sier på generelt grunnlag at han er enig i at åpenhet og mest mulig innsyn i anbudsprosesser er veien å gå for å komme korrupsjon til livs.

I vannprosjektet til Asplan Viak er det lagt ut bilder av alle som har gjort en jobb, der det går fram hva de har bidratt med. Siden korrupsjon gror best i skjulte rom, blir mest mulig av informasjon lagt ut åpent på internett.

Informasjonsteknologi

— Ved å bruke eksisterende kartverk der opplysninger om for eksempel brønner plottes inn, kan en unngå at det kreves betaling for brønner som aldri blir bygd eller allerede eksisterer. Informasjonsteknologien vi har i dag har åpnet muligheten til innsyn i prosjekter som vi bare kunne drømme om for 10-15 år siden, sier Svein Stoveland.

— Selv om internasjonale regler tilsier at det skal innhentes tilbud fra tre leverandører, kan det være at disse eies av samme personer eller er blitt betalt for å ta seg ekstra godt betalt, sier Svein Stoveland.

I fjor var den norske bistanden over statsbudsjettet på 34,5 milliarder kroner, noe som tilsvarte 1,05 prosent av statsbudsjettet. Av de 109 landene som i fjor mottok penger fra Norad, var det Afghanistan som med 691 millioner kroner fikk nest mest. Brasil fikk 1268 millioner.