Lorraine Dalen kutter skumplast med lim på, eller Scanpor som produktet heter, ned i mindre ruller og enheter. Foto: Torstein Øen
Jorunn Nilsen i plasterpakkemaskinen. Hun har vært på "plasteren" i 32 år, men er langt fra den med lengst fartstid. Foto: Torstein Øen
Direktør Per Turnes, eksportsjef Helge Muggerud og markedssjef Jens Røed foran Norgesplaster på Måneglytt i Vennesla. På 76 år har aldri bedriften gått med underskudd. Foto: Torstein Øen
Her skjæres Scanpor i passelig bredde og legges på rull. Foto: Torstein Øen
Lorraine Dalen har kontroll på rullene med Scanpor. Foto: Torstein Øen
De velkjente plasterpakkene fra Vennesla. Foto: Torstein Øen
Per Turnes, Helge Muggerud, Erik Fossheim og Dagfinn Slettedal slår av en prat i fabrikkhallen. Foto: Torstein Øen

I sitt 77. år er Norgesplaster større på eksport enn noen gang. Eierne er lokale forretningsmenn fra Sørlandet.

Det er ikke mange som greier å leve av eksport til utviklingsland, men vi har funnet vår nisje

— Det er ikke mange som greier å leve av eksport til utviklingsland, men vi har funnet vår nisje. Eksport utgjør nå 65 prosent av omsetningen, en vesentlig del til India, forteller administrerende direktør og medeier Per Turnes.

Direktør ved Norgesplaster, Per Turnes Foto: Torstein Øen

Han har tro på norsk industri, vel å merke hvis det satses på kompetanse og nisjer.— Vår historie handler om det. Vi utnytter våre fortrinn og bygger gradvis opp og ut. Vi er stolte over 76 år uten underskudd, sier han.

Solgte for 89 mill.

I fjor solgte bedriften plaster-, lim- og bandasjeprodukter for 89 millioner. Overskuddet blir «greit», ifølge direktøren. Det vil si mellom 2,5 og fire millioner kroner, «som vanlig».

Norgesplaster på Måneglytt i Vennesla er kjerringa mot strømmen i norsk industri. Det skal liksom ikke være mulig å produsere halvfabrikata i Norge og selge videre til foredling i u-land. Men «Plasteren» greier det - med overskudd!

Les også:

400 tonn lim

Norgesplaster har høy kompetanse på lim på hud og på å bestryke tekstil, plast og papir til plaster-produkter. De produserer sitt helt egne lim. Faktisk nesten 400 tonn i året. Hvert år sendes én million kvadratmeter med «limt skumplast», såkalt Scanpor, fra fabrikklokalene på Måneglytt til Medico Electrons i India.

Limet påføres skumplasten og blir til produktet Scanpor. Plasterfabrikken i Vennesla lager nesten 400 tonn lim hvert år. Foto: Torstein Øen

— Vi legger et lag lim på skumplast og beskytter limet med silikonpapir. Inderne limer på elektroder og kutter til ulike størrelser. Det er disse «elektrodeplasterne» som brukes til alle mulige måleinstrumenter på hud. Inderne lager en halv milliard av dem årlig, sier eksportsjef Helge Muggerud.

India-benet

Han har forresten mye av æren for at Norgesplaster fikk India-benet å stå på. For snart 30 år siden kom inderne til Vennesla. De hadde vært i mange land og hos mange konkurrenter for å forhøre seg.

— Siden har vi samarbeidet og hjulpet hverandre. Vi har greid å skape gode produkter, forteller Muggerud. Norgesplaster eksporterer også til USA, en rekke europeiske land og Japan.

Ifølge direktør Turnes er samarbeid nøkkelen til at eksporten fungerer og øker. Norgesplaster er langt fra billigst.

— Men vi leverer på tiden, vi skreddersyr og vi leverer den kvaliteten vi sier vi skal levere. Dermed greier vi å konkurrere i det internasjonale markedet mot billigere konkurrenter fra Asia, sier han.

Eneste i Norden

Norgesplaster er eneste plasterprodusent igjen i Norden. Konkurrentene er internasjonale stor-konsern som spanske Cederroth eller tyske Beiersdorf.

Les også:

Hjemmemarkedet er det andre fundamentet for Norgesplaster. Bedriften er ledende på sårbehandlingsprodukter og har 50 prosent markedsandel i apotek. De selger ikke til detaljhandelen.

— Vi er totalleverandør av sårbehandling, men plaster og sportstape er de to store produktene nasjonalt og i Skandinavia, sier markedssjef Jens Røed.Bare sportstape selges det en halv million meter av i året.

Fremtiden? Direktør Per Turnes snakker om en fortsatt forsiktig vekst og økt lønnsomhet. Det er ingen planer om røde tall de neste 76 årene heller.

Bedriften hvor ingen slutter

— Bortsett fra de som er dødd, kommer jeg ikke på noen...

Bortsett fra de som er dødd, kommer jeg ikke på noen...

Det er operatør Eirik Fossheim som svarer direktør Per Turnes på Norgesplaster. Ingen av dem kommer på noen som har sluttet frivillig, bortsett fra ei som heller ville ut i Nordsjøen for fem år siden.

— Vi trives utrolig godt, sier Fossheim, og får enige nikk fra Trond Arild Olsen, Lorraine Dalen og Reidun Svaland.

Av de 38 ansatte har svært mange jobbet i bedriften i over 20 år.

— Jeg har vært her i 32 år, sier Jorunn Nilsen, før hun ramser opp seks stykker som har vært lenger enn henne.

Direktør Turnes sier en viktig grunn til Norgesplasters suksess er stabil arbeidsstokk som hele tiden utvikler kompetansen videre.