Ordfører i Lillesand, Arne Thomassen, mener høy politisk aktivitet i kommunen danner et godt grunnlag for at 16-åringer nå får gå til valgurnene. Foto: ERLEND OLSBU

— Vi er veldig fornøyde med å bli med. Flertallet i kommunestyret har ønsket det, og vi har også blitt oppfordret av ungdommer som ville være med, sier Arne Thomassen, ordfører i Lillesand.

Lillesand og Mandal er to av 20 kommuner som neste høst slipper ungdommen til ved kommunevalget. Tilsvarene forsøk ble også gjort under kommunevalget i 2011, da Kommunal- og moderniseringsdepartementet lot 16- og 17-åringer stemme i ti utvalgte kommuner.

Det er andre gang Mandal er med i prosjektet som første gang ble gjennomført i 2011. Da med ti kommuner.

Den gang søkte også Lillesand, men ble ikke valgt ut.

Les også:

— De har nok kunnskap

— Det er et høyt politisk engasjement i kommunen, jeg mener at ungdommer har nok kunnskap til å kunne stemme. Vi må gi dem tilliten, sier Thomassen.

Vi er veldig glade og ganske stolte.

Forsøket viste i 2011 høy valgdeltakelse blant ungdommen. Nå ønsker departementet å få erfaring fra flere valg og flere kommuner.

Ved valget neste høst kan 16-17-åringer i disse kommunene stemme: Oppegård, Gausdal, Gol, Horten, Lillesand, Hå, Kristiansund, Klæbu, Målselv og Vadsø, Marker, Hamar, Porsgrunn, Mandal, Stavanger, Austevoll, Luster, Namdalseid, Tysfjord, og Kautokeino.

Les også:

— God erfaring

Mandalsordfører Tore Askildsen er godt fornøyd med å la ungdommen stemme nok en gang.

— Vi har gode erfaringer fra det forrige valget, og opplevde et godt og sterkt engasjement fra ungdommen. Vi hadde et godt samarbeid med videregående skoler, og det politiske engasjementet steg betraktelig i Mandal blant de unge, sier Askildsen.

— Vi er veldig glade og ganske stolte, sier Trine Merete Vasby i Mandal kommune.