«Jeg føler partiet lokalt til tider fremstårmer som en gruppe ensporede filosofiske aktivister enn en gruppe folkevalgte», skriver Horve i brevet han onsdag sendte partiet sentralt og lokalt.

Der skriver han også:

«Min begrunnelse for utmeldelse er todelt. Det ene går på atmosfære og arbeidsformer i den nye bystyregruppen/lokallaget. Den andre delen dreier seg om den politiske utviklingen i partiet, spesielt lokalt».

— Hvem er det du sikter til lokalt?

— Det er bystyregruppen med Mira Svartnes Thorsen og Marte Rostvåg Ulltveit-Moe, sier Horve, som har vært tredjemann i gruppen.

Politikk

Han velger overfor Fædrelandsvennen å navngi de to for ikke å rette kritikk mot partifeller han er enig med.

Dessuten understreker han at dette dreier seg utelukkende om politikk, det er ingenting personlig i kritikken mot de to.

37-åringen meldte seg inn i partiet som 20-åring, og har vært en av Miljøpartiet De Grønnes mest profilerte politikere i Kristiansand. I brevet forklarer han hvorfor han som folkevalgt framover nå vil stå som uavhengig i formannskapet og bystyret.

Først i forbindelse med valgkampen reagerte han på at «nyinnmeldte gratispassasjerer skulle kuppe valglistennår Miljøpartiet De Grønne var i ferd med å få et seriøst fotfeste i det grønne skiftet».

Jeg håper det setter i gang en politisk debatt om partiets politikk og hvordan det skal være framover.

Han opplevde etter hvert å bli mer og mer marginalisert, til tross for sin lange og brede erfaring.

Frustrert

— Det er fint med nye krefter, men jeg hadde trodd jeg kunne bidra mer med politisk kompetanse og strategi, sier Horve.

Han har blitt frustrert over det han beskriver som en «nei-nei-nei»-holdning med større og større tro på bomavgifter, flyseteavgifter og fjerning av parkeringsfordeler for el-biler.

Dessuten mener det har manglet på politisk realisme om hva som er mulig å gjennomføre.

Han skriver: «Det er flott med satsing på buss, sykkel og gange. Imidlertid vil dette i realiteten ikke kunne løsede store miljøutfordringene vi står overfor. Det er svært mange som verken har tid eller distanse til å kunne bruke disse fremkomstmidlene».

Debatt

- Hvilke konsekvenser tror du utmeldelsen din vil få for partiet?

— Jeg håper det setter i gang en politisk debatt om partiets politikk og hvordan det skal være framover, sier Horve.

Han forteller at han ikke er alene i partiet om kritikken, og at både partifeller og politiske motstandere i økende grad har oppfattet partiet lokalt som useriøst.

- Er dette også en kritikk av moderpartiet?

— Ja, det er for mye fokus på for eksempel flyseteavgift uten å se på konsekvensene og at det rammer distriktene. Det er utopi å innføre noe slikt før man har et godt nok buss- og togtilbud, sier Horve.

Kjempetrist

Marte Rostvåg Ulltveit-Moe er gruppeleder for MDG i bystyret. Foto: Kjartan Bjelland

— Det er kjempetrist at en erfaren, grønn politiker som Hans Petter Horve melder seg ut av MDG, sier Marte Rostvåg Ulltveit-Moe.Som gruppeleder for partiet i bystyret, er hun sammen med Mira Svartnes Thorsen den som rammes hardest av kritikken fra Horve. Hun er overrasket over utmeldelsen:

— Jeg er forundret. Jeg synes vi samarbeidet fint og har stemt sammen i alle viktige saker, med ett unntak. Det var da han brøt ut i saken om politikerlønninger. Jeg håper imidlertid vi kan fortsette å samarbeide framover på miljøsaker, sier hun.

Aktivist

- Hvordan reagerer du på å bli karakterisert som en ensporet, filosofisk aktivist?

— Det kjenner jeg meg ikke igjen i, og jeg kan heller ikke si jeg kjenner meg igjen i mye av den andre kritikken han kommer med i utmeldingsbrevet, sier Ulltveit-Moe.

Også Mira Svartnes Thorsen er overrasket over utmeldelsen:

Mira Svartnes Thorsen skulle ønske Hans Petter Horve hadde tatt opp problemene i en samtale. Foto: Torgeir Strandberg

Trist— Jeg synes det er trist, han er en ressursperson. Hvis vi hadde pratet sammen om dette, hadde vi helt sikkert kommet til en enighet og funnet ut av dette uten å måtte gå til media.

Hun mener også det politiske samarbeidet har vært fint, og håper det kan fortsette.

- Hvordan reagerer du på beskrivelsen «filosofisk aktivist»?

— Hvis det er et skjellsord... Det er en beskrivelse av Arne Næss, han var en filosofisk aktivist og det kan vi kanskje trenge flere av i bystyret. Vi står overfor en global temperaturøkning på fire grader og da er vi nødt til å tenke filosofisk aktivistisk i bystyret.

Lite realistisk

- Han mener dere står for en politikk som er lite realistisk?

— For å få til noe trengs vilje. De siste 25 årene har to store prosesser gått parallellt globalt. Kampen for et globalt karbonregime og arbeidet med å åpne stadig ny infrastruktur og allmenninger for multinasjonale selskaper. Klimakampen møter stadig nye utfordringer, mens globale handelsavtaler glir gjennom systemene uten nevneverdig motstand. Dette på tross av at det er kampen for klimaet som sikrer fred, fremgang og livsvilkår.I dette paradokset må vi kjempe lokalt for å få til resultater, sier Svartnes Thorsen.