Rita Jansson har hentet en utgave av Rusletur i Kvadraturen for å vise Helge Mjåland og Erik Nomeland at trærne de feller stammer fra byggetid i 1913. Foto: Anne Smith Lorentz
Fra femte etasje har Rita Jansson hatt gleden av å se på bjørkene på Kasernetomta. Her foreviger hun det hun kanskje helst vil glemme, og tar bilder av trefellingen. Foto: Anne Smith Lorentz
Dette bildet tok Rita Jansson fra balkongen i femte etasje. Foto: Rita Jansson
30-40 trær skal felles på den gamle forsvarseiendommen. Foto: Anne Smith Lorentz
Parksjef Svein Ole Breland vil poengtere at trærne som felles er overmodne for hogst. Disse trærne sto fortsatt på hjørnet av Kongensgate og Elvegata da vi var der. Foto: Anne Smith Lorentz

— Jeg kjenner det langt inni sjela. Jeg ligger og ser på trærne fra soverommet i femte etasje, midt i byen. Og plutselig, ned i bakken med dem, sier Rita Jansson, mens hun fører armen som et fallende tre.

Hun bor i toppetasjen på hjørnet av Østre Strandgate - Elvegata. Den slitte naboen, Kasernen, har forfalt de siste årene, og vært et irritasjonsmoment for mange. Men for de nærmeste har den vært balsam for sjelen.

Overrasket parksjef

— Jeg koste meg i hjel når jeg kunne se på bjørka fra leiligheten. Jeg løp rett ned hit for å høre hva som skjedde da jeg kom hjem og mannen min sa; nei, nå tar de trærne, forteller hun.Tirsdag denne uka startet arbeidet med å renske opp på eiendommen som ble kjøpt av Oksøy Eiendom i oktober i fjor. Naboene var ikke klar over at de 100 år gamle trærne i det hele tatt skulle rives.

— Vi synes de er ganske frimodige som bare går i gang uten videre. Her hos oss har vi mistet omtrent alt. Breland (parksjef) har vært veldig engasjert i å bevare trær, så skjer dette. Det er så trist, sier Miriam Holman, som har bodd ved Kasernen i nærmere ni år.

En annen nabo prøvde å stoppe trehogsten, og løp opp til Rådhuset for å få bevis på at trærne skulle få stå.

Løp til kommunen

— De kan ikke begynne å hogge uten at det er lovlig. Tegningen fra kommunen viser at trærne skal bevares, sier en frustrert Helge Knudsen.

Parksjefen ble selv svært forbauset da han fikk høre om trefellingene i dag. Men han kan bekrefte at utbyggerne har sin fulle rett.

— Vi har hatt forhandlinger med dem som skal bygge. I den forbindelse har vi sett at trærne som står rundt hele Kasernen, som vi prøvde å sikre, må bort i forbindelse med spunting og graving rundt der. De er gamle og begynte å råtne, og måtte erstattes om noen år likevel, sier Svein Ole Breland.

Han visste ikke at arbeidet var i gang, og ville helst gått ut og informert beboerne i området først.

Skal bli grønn park

Breland sier at de har forsikret seg om at utbygger skal anlegge park og friområde på deler av tomta, og det skal bli satt opp store lindetrær i hjørnet mot Kongensgate og langs Elvegata.

Oksøy Eiendom har store planer for eiendommen, som skal stå ferdig om et drøyt år. Selve bygget skal totalrenoveres og bli leiligheter, og det skal bli parkeringskjeller under jorda foran Kasernen. Men utbygger og kommunen er ikke blitt enige om hvordan parken skal se ut.

— Vi holder på med planene for uteområdet nå. Det blir en veldig fin park, tilpasset offentligheten og leilighetene. Det blir mye plen og lek, og det blir noen erstatningstrær langs Elvegata, sier daglig leder i Oksøy Eiendom, Arild Skeie.

— Jeg synes ikke noe om dette i det hele tatt. Jeg var glad i de trærne. Det vil ta 100 år for nye trær å gro, sier Helge Knudsen.