Rosa sykler fra Sørlandet til to fornøyde kubanske småjenter. Foto: Privat
For norske barn er det å eie en sykkel en selvfølge. På Cuba kan en sykkel gjøre hele forskjellen; lek og moro og et fremkomstmiddel. Foto: Privat

I løpet av 15 år har snart 8000 sykler fra Agder fått nye eiere på Karibias største øy.

Nå har Clarion Hotel Ernst i Kristiansand, Comfort HotelKristiansand, Quality Hotel & Resort Kristiansand og Clarion Hotel Tyholmen i Arendal gått sammen om å samle inn gi-bort-sykler.

— De er jammen ikke snaue disse hotelldamene. Når sykler til et lite dugnadsprosjekt i Setesdal, kan leveres i resepsjonen på ærverdige Ernst, da må jeg klype meg litt i armen, sier Jan Olsen, dugnadsleder for hjelpeprosjektet «Sykler til Cuba».

Helst barnesykler

Helt fram til 1. oktober kan folk trille syklene sine inn i de fire hotellresepsjonene.

— Målet er 250 sykler fordelt på alle fire hotellene, sier Maria Barstad, Director Of Sales ved Hotel Ernst. Aller helst ønsker hotellene seg barnesykler, men også trehjulssykler, sparkesykler og sykkelhjelmer til barn.

— Det er en god tid å starte sykkelinnsamling nå, siden mange barn har vokst fra syklene sine og fått nye til skolestart, mener hotelldirektør Vibeke Tvedt ved Comfort Hotel i Skippergata. Både hun og kollegaene håper på stor giverglede.

— Det er bare å se på egne barn så gøy de synes det er å sykle, sier Hege Egholm, salgssjef ved Quality Hotel & Resort i Sørlandsparken.

Verdt en årslønn

Jan Olsen, også kalt «Cuba Olsen», vet hvor mye en sykkel betyr for fattige cubanere.

— Det blir mye tårer. For de som får sykkel er jeg Jesus og for de andre er jeg det motsatte. Men da prøver vi å gi neste år, sier han. Syklene sorteres før forsendelse, men repareres på Cuba før utdeling.

— En sykkel er mye verdt, opp mot en årslønn, forteller Olsen, og legger til:

— Sykkel er et fantastisk fremkomstmiddel for fattige mennesker. Og det kan være med på å skape arbeidsplasser.

Han håper å få inn 500 sykler til de to containerne som skal skipes til Cuba i midten av oktober.

— Dette er ikke politikk, ikke religion, bare et tiltak for å gjøre livet lettere for mennesker i et fattig land, sier han.