-Jeg har fått mange hyggelige forespørsler, sier Mette Gundersen som om få dager gir svar til nominasjonskomiteen på om hun ønsker gjenvalg. Foto: Torstein Øen
Jannike Arnesen Foto: Erling S. Hægeland
Theis Salvesen Foto: Siri Hardeland

— Jeg har gitt beskjed om at jeg ønsker meg tilbake, og hvis partiet kan bruke meg, er jeg klar, sier Blattmann til Fædrelandsvennen.

Blattmann har tre bystyreperioder bak seg, men har vært ute av lokalpolitikken siden han ble politisk rådgiver for daværende Ap-statsråd Rigmor Aasrud i 2009. I 2011 ble han hardt rammet av tragedien på Utøya der sønnen Torjus ble drept, og har siden markert seg som leder av den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene.

Nå kan han være aktuell som partiets ordførerkandidat i Kristiansand.— Trond Blattmanns navn er spilt inn, og jeg tenker han er en god og spennende kandidat, sier nominasjonskomiteens leder, Jan Oddvar Skisland til Fædrelandsvennen.

Svarer ja

Blattmann har ennå ikke hatt samtaler med nominasjonskomiteen, og ikke fått konkret forespørsel om topp-plassen:

— Jeg håper å bli spurt om å ta et verv, og om de spør blir svaret ja. Så får vi se hva slags verv det blir, sier Blattmann, som i dag jobber som rådgiver hos Nav.

Blir det toppvervet, kan det bli duell mellom Blattmann og Mette Gundersen (42).

— Jeg er ikke interessert i en konkurranse med Mette Gundersen, og håper nominasjonskomitèen kommer frem til enstemmig innstilling, presiserer Blattmann.

Gundersen er gruppeleder i bystyret, og var partiets ordførerkandidat ved valgene i 2007 og 2011. Flere ønsker henne på topp også i 2015:

— Mette er en sterk kandidat, og vi skal ha en samtale med henne nokså fort, sier Skisland.

Før sommerferien sendte han ut e-post til alle de 51 som sto på liste ved forrige valg, ba dem vurdere sitt eget kandidatur. Han ba også om innspill på navn til nominasjonsprosessen, og satte frist til 10. august. På grunn av teknisk feil ved deler av utsendelsen, er fristen nå utsatt til 25. august.Nominasjonskomiteen tar likevel fatt på arbeidet nå, og skal i slutten av uken ha en samtale med Mette Gundersen. Da blir det klart om hun ønsker å ta fatt på sin femte bystyreperiode.

Hyggelige innspill

— Svaret skal selvfølgelig nominasjonskomiteen får først, sier Gundersen til Fædrelandsvennen. At mange fortsatt ønsker henne på topp, kommenterer hun slik:

— Jeg har fått mange hyggelige forespørsler, og det synes jeg er fint. Den type innspill blir tatt med i min vurdering, og så blir det opp til nominasjonsmøtet å foreta den endelige avgjørelsen, sier hun.

Trond Blattmann er overrasket over å bli nevnt som førstekandidat:

— Ja, jeg må si jeg er overrasket, men det er en hyggelig overraskelse. Jeg er et politisk dyr, og for meg gjelder regelen én gang politikk, alltid politikk.

Jan Oddvar Skisland forlater selv politikken, og drar om en uke til Palma de Mallorca der han skal arbeide som sjømannsprest med et års permisjon fra stillingen som fakultetsdirektør ved UiA. Han fortsetter imidlertid som leder av havnestyret, og skal følge nominasjonsprosessen helt i mål:

— Jeg kommer til å være hjemme én gang i måneden, og ellers er det jo veldig mye som kan gjøres digitalt, sier han.

Han regner med at Kristiansand Ap vil holde nominasjonsmøte i slutten av oktober.

Frustrert Salvesen gir seg

Theis Salvesen (58) gir seg etter sin første periode i Kristiansand bystyre. Sognepresten i Tveit er frustrert over manglende muligheter til å få gjennomslag.

— Jeg har vært kommunepolitiker i fem perioder, men aldri følt meg så til de grader tilsidesatt som her, sier Salvesen.

Han har tidligere sittet tre perioder i Valle og én i Ibestad i Troms, men mener dagens flertallskonstellasjon i Kristiansand ikke gir ham handlingsrom:

— Jeg har alltid sittet i opposisjon, men har følt at posisjonen kunne gjøre bruk av det. Det gjør jeg ikke her, sier han.

— Men det var for så vidt ikke meningen jeg skulle bli valgt inn heller, sier Salvesen.

Han stilte som listefyll på 40.plass og ble kumulert opp til 5.plass av velgerne.

— Lyset har vært den fantastiske Ap-gruppen. Den er helt kjempemessig, sier Salvesen som nå sitter i nominasjonskomiteen og leter etter sine egne etterfølgere.

Fornøyd Arnesen fortsetter

Jannike Arnesen (22) tar veldig gjerne fatt på en ny periode i bystyret.

— Det er et privilegium å få være folkevalgt, og jeg har lært enormt mye, sier Arnesen. Nå sier hun ja til gjenvalg dersom partiet og velgerne ønsker det.

— Vanvittig spennende og utrolig gøy, sier hun om sine tre første år i bystyret og helse- og sosialstyret.

Selv om det blåblå flertallet i praksis kan gjøre som de vil, synes hun det er meningsfullt å drive opposisjonspolitikk:

— Vi har hatt mange vanskelige saker, som foreksempel tiggerdebatten. Der gjelder det å holde seg på et saklig nivå og balansere debatten, og jeg føler vi er blitt hørt. Vi må klamre oss til de små seire, og en av dem er at vi har fått flyttet tjenester for barn og unge fra helse- og sosial til oppvekststyret, sier Jannike Arnesen.