— Vi heier på dem som bruker sjøen, men ber innstendig folk om å vise sjøvett. Vi må ha primærfokus på nytteaktivitet, sier assisterende havnedirektør Thomas Granfeldt jr.

Torsdag var havnevesenet ute og plukket opp det de fant av ulovlige fiskeredskaper i sonen opp mot Odderøya, etter flere signaler fra skipstrafikken om fiskeutstyr nær ulovlig sone.

Fangsten ble 10-12 teiner, som kunne skapt store problemer for skipene som skal inn og ut av indre havn.

Urolige kapteiner

— Vi har fått meldinger om teiner som er truende i innseilingen til Kristiansand. Det er større risiko enn du tror. Det er ikke snakk om liv og død, men fiskeutstyret kan sette seg fast i maskiner og propeller, og det er forbundet med ugreie opplevelser, sier Granfeldt.

Han forteller om store skip som må svinge unna eller prøve å stoppe på grunn av fiskeredskaper. Nå håper Granfeldt at folk vil vise mer forståelse for hvorfor det er ulovlige soner for faststående fiskeredskaper og drivgarn.

Forståelse

— Vi er veldig tilhengere av aktivitet i kommunens sjøomåder, men det er en tanke bak hvorfor reglene er der, sier han.

Derfor nøyer havnevesenet seg ofte med å forklare og advare overfor dem som blir tatt for ulovlig fiske.

— Vi har muligheten til å bøtelegge, men vi er ikke ute etter å ta noen. Det viktigste for oss er at folk viser forståelse, sier Thomas Granfeldt.

Her er det ikke lov

Det er ikke tillatt å sette ut faststående fiskeredskaper samt drivgarn i kommunens småbåthavner. Det samme gjelder i det grønne området:

I det grønne området er det ikke lov til å sette ut teiner.

Det er også ulovlige soner i Østergabet og Vestergabet.