Asante var på forhånd håndplukket til å sitte i juryen, som torsdag tildelte gepardbrødrene nye navn: Asante, Kito og Kasi.

— Det tror jeg blir bra, smiler Ernest Asante, ghaneseren som siden 2010 har herjet med temposvake sidebacker på Starts høyre flanke.

Verdens raskeste pattedyr blir dermed oppkalt etter verdens raskeste Start-spiller.

- Fordi du er så rask

I likhet med geparden har Asante farten som sitt fremstevåpen. Og når de attpå til stammer fra samme kontinent, var det naturlig å hente 25-åringen til juryen. Og ikke nok med det:

Asante (nærmest), som tidligere het Åke, er ikke bare glad i fart og spenning. Her ligger han strak ut i gepardhuset og koser med broren Kito, som før het Bertil. Foto: Tore André Baardsen

— Jeg synes en av dem skal hete Asante, fordi du er så rask og fordi ordets betydning på swahili er fin, sier juryleder og biolog Helene Axelsen henvendt til Start-spilleren, i det de setter seg ned for å studere lista.- Det må bli den raskeste av dem, innskyter Starts mediesjef Roy Emanuelsen over skuldra til ghaneseren.

Asante betyr takk på swahili. Det visste ikke den fotrappe ballsparkeren før nettopp mediesjefen fortalte ham det i 2010. Men så er hans familie oppkalt etter stedet Asante i Ghana, og ikke etter ordet «takk».

Torsdag satte de seg ned for å gi Bertil, Olof og Åke noen mer velklingende navn, og dermed også kutte navlesnoren til Sverige. Gepardbrødrene er blitt halvannet år og forlot som kjent sin mor i Borås Djurpark onsdag i forrige uke.

Hele 450 forslag, de fleste med tre navn hver, ble sendt inn til navnekonkurransen på fvn.no.Brorparten fulgte Dyreparkens oppfordring om afrikansk tilknytning.

— Lette å huske

Etter en liten drøftingsrunde i juryen blir man enige om at de to andre skal hete Kito, juvel på swahili, og Kasi, som betyr fart.

— Hva er begrunnelsen?

— Vi har prøvd å velge navn som klinger godt, som er korte og ikke for like, samtidig som de er lette å huske for både dyrepassere og gjestene. I tillegg er de afrikanske og har en fin betydning, svarer juryleder Axelsen.

Ernest Asante gjestet Kristiansand Dyrepark for første gang torsdag. - Jeg har aldri sett gepard før, bare løve og tiger i en dyrepark i Sør-Afrika, forteller han. Ved siden av sitter juryleder Helene Axelsen og gepardansvarlig Olav Åsland. Foto: Tore André Baardsen

Siden Åke er enklest å skille fra de to andre, litt lysere i pelsen, heter han heretter Asante. Bertil, som har to sorte striper på halespissen, heter fra nå av Kito. Sistemann, Olof med den brede stripa på halespissen, blir til Kasi.Gepardene så ut til å ta navnebyttet med aller største ro, der de lå og dovnet seg i varmen innenfor det herdede stuevinduet. Farten kommer etter hvert når de slippes ut på «savannen», som åpnes for publikum 29. mai.

— Det har gått mye bedre enn jeg hadde trodd. At de ligger og slapper så godt av tyder på at de har funnet seg til rette og ikke stresser med å komme ut. De er veldig tillitsfulle, forteller dyrepasser Olav Åsland.

Tre vinnere

Usain Bolt skal ha oppnådd en toppfart på 43,9 km/t da han satte verdensrekorden på 100-meter med 9,58 sekunder. Geparden gjør 112 km/t, og 5,95 sekunder på de første hundre meterne.

— Hva er rekorden din på 100-meter?

— 11,20 og noe på La Manga i 2010, svarer Asante, og legger til at det var TV2 som utfordret ham.

— Men det var på fotballsko og mykt gress, tilføyer Emanuelsen.

Følgende vinnere av navnekonkurransen, med familie, kan nå se fram til en drømmedag i Dyreparken: Anita Strømme Solvang (Asante), Linn Kamilla Nesheim (Kito) og Elise Alvær (Kasi).