SØGNE: — Jeg forstår ikke hvordan de kan ha kommet fram til at dette er utmark. Hvis noe skulle være innmark så må det da være dette, sier Roald Reme.

Han eier Vilhelm Krags gamle residens Havbukta i Ny-Hellesund, og etter at han kjøpte stedet i 2014 har han gjort visse endringer på eiendommen. En av dem er byggingen av en steinplatting med hagemøbler bak den såkalte Dikterstua. Denne ligger for seg selv øst på eiendommen i et dalsøkk.

I en interpellasjon i Søgne kommunestyre reiste Yngvar Monstad (MDG) og Per Kjær (SV) i vinter spørsmålet om ikke Reme med dette har gjort utmark om til innmark, og om ikke plattingen og sittegruppa utgjorde et sjikanøst stengsel for allmennhetens bruk av stedet.

«Den sindige del av befolkningen »

Nå har Søgne kommunes administrasjon gitt en uttalelse. Den er undertegnet av Glenn Austegard (leder for arealenheten) og Steinar Sunde (fagleder miljø og landbruk).

Roald Reme da han i fjor viste fram den nyrestaurerte Havbukta. Foto: Sondre Steen Holvik

Den første delen av uttalelsen drøfter hvorvidt søkket mellom Havbukta og Østre Havbukta er å regne som innmark. «Det antas at den sindige del av befolkningen vil kunne kvie seg for å ferdes i dette området, som etter kommunens oppfatning har et visst hagepreg», heter det.

Konklusjon

Ifølge uttalelsen er det ikke slik at «ethvert opparbeidet areal er å anse som innmark etter loven. Innmarksbegrepet retter seg i første rekke mot landbrukets produksjonsarealer hvor ferdsel kan medføre direkte skade, « Deretter trekkes det fram to høyesterettsdommer som blant annet sier at «For allmennhetens behov for rekreasjon og friluftsliv står strandområder i en særstilling», før det konkluderes med at kommunen regner dalsøkket som utmark.

Gråsonen

Dernest tar saksbehandlerne for seg selve plattingen, møblene og flaggstanga som står på nevnte utmark. Det konkluderes med at siden Dikterstua er registrert som anneks, og siden et anneks må regne med adskillig mindre privat sone enn en hovedbygning, vurderes plattingen å ligge helt i gråsonen for hva som må regnes som privat sone. Flaggstanga er imidlertid utenfor.

Friluftsloven

Samtidig slås det fast at eier fint kan ha hagemøbler stående her mens han selv oppholder seg på stedet, men at dersom disse står ute også når hytta er ubebodd i den hensikt å hindre lovlig ferdsel, ja da kan dette være i strid med friluftsloven.

Yngvar Monstad (MDG) sier han har oppnådd det han ville med interpellasjonen i kommunestyret. Foto: Janne Birgitte Prestvold

Det slås imidlertid også fast at kommunens uttalelse kun er en uttalelse, og ikke på noen måte rettslig bindende.Roald Reme selv har ikke lest uttalelsen, men opplyser til Fædrelandsvennen at han er meget overrasket over konklusjonen.

— Dette har vært brukt som innmark av tidligere eiere langt tilbake, og jeg har ikke tenkt å forandre noe, sier han.

Yngvar Monstad (MDG) som reiste saken i kommunestyret, sier:

— Dette har vært oppklarende. Nå vet allmennheten at dette er et sted de fritt kan ferdes, og da har vi oppnådd det vi ønsket. Det er også slått fast at hagemøbler som står ute hele året på et sted som dette er i strid med friluftsloven. Det er fritt opp til den som måtte ønske å forfølge dette rettslig, sier Monstad.