— Området på Vikeland ble ekspropriert av Vennesla kommune fra Vigelands Brug som nærings- og industriområde. Jeg ønsker Filadelfia alt godt, men jeg ønsker ikke at deres virksomhet gradvis skal legge hindringer for næringslivet i et næringsområde, sier direktør Magne Nordvik ved Vigelands Brug.

- Hva er poenget?

Administrerende direktør Roy Kenneth Grundetjern ved Huntonit:

Roy Kenneth Grundetjern, administrerende direktør ved Huntonit. Foto: Jarle Martinsen

— Hva er poenget med en overordnet reguleringsplan hvis den stadig kan uthules? Området er avsatt til industri. Endringer bør skje etter en helhetlig gjennomgang hvor alle hensyn veies. Vår industri er i endring og vi har langsiktige behov. Vil våre og næringslivets behov bli i varetatt når det stadig, og uten konsekvensanalyse, åpnes opp for annen aktivitet i området?Daglig leder ved Scantrade, Terje Normann Johansen:

— Scantrade etablerte seg på Vikeland fordi vi var opptatt av å være i et større næringsområde. Kort tid etter fikk Filadelfia etablere menighet i næringsområdet i strid med reguleringsplanen. Senere har menigheten overtatt bygg etter bygg, og bruken skjer på dispensasjoner. Nå bør kommunen sikre en planlegging i området hvor alle hensyn veies opp mot hverandre.

Hybler og kontorer

Filadelfia holder på å utvide sin videregående skole, Vennesla musikkgymnas, fra 150 til 240 elever.

Menigheten er i akutt behov av flere hybler, og harbedt om hastegodkjenning for ombygging av Vikeland næringsbygg til 26 elevhybler og omgjøring av deler av Iversens forretningsbygg til skoleadministrasjon og kontorer.

Menigheten ber også politikerne love å gjøre en permanent godkjenning av dette når en formell reguleringsplan kommer til behandling i 2017. Da går dagens dispensasjoner ut.

De tre direktørene mener økt beboelse med 26 hybler inne i et næringsområde med mye tungtrafikk ikke bør godkjennes over bordet.

Det er Arbeiderpartiet enig i:

— Filadelfia må forholde seg til lover og regler for planlegging som andre. Vi kan ikke si ja. Hva sier vi nei til? Hva med naboer, trafikk, hva vil veivesenet mene?

Det uttaler Solveig Ropstad som leder bygg- og miljøutvalget.

Høyre vil hjelpe Filadelfia

Høyres Olav Aasen er innstilt på å hjelpe Filadellfia. Han vil gi dem nye dispensasjoner i fem år. Da slipper de å lage reguleringsplan før i 2020. Sps Eivind Drivenes sier:

— Vi bør hjelpe menigheten med å dekke sine prekære plassbehov. Men vi bør ikke legge føringer for fremtidig planlegging. Filadelfia må ta den risikoen når endelig plan skal opp i 2017. ## KrF tier

KrFs Oddvar Steinsland har fått i oppdrag av partiet sitt å forsøke å finne en løsning som kan få flertall. Han sier dette:

— Vi skal ha møte i bygg og miljø torsdag. Når vi har bestemt noe, kan jeg snakke.

— Hva vil dere foreslå?

— Det er ikke vits med politiske møter hvis alt skal snakkes om i media først.

— Det er vel greit med litt åpenhet og debatt om ting?

— Jeg kommenterer ikke noe til media før saken har vært i det politiske organ som skal bestemme, svarer Steinsland.

- Er ikke tungindustri her

— Rundt der vi ønsker hybler ligger kontorbygget til Holbæk, Marikotten barnehage og menighetsbygget vårt. Det er jo ikke akkurat tungindustri tett på.

Hovedpastor i Filadelfia Vennesla, Gunnar Jeppestøl. Foto: Reidar Kollstad

Det sier hovedpastor i Filadelfia Vennesla, Gunnar Jeppestøl som synes det er noe oppkonstruert å sette annet næringsliv opp mot menigheten.— Politikerne har fryktet at vår skole skulle utarme den offentlige videregående skolen i Vennesla. Vi trenger hyblene for å tilby flere utenbygds elever plass ved vår skole. Dermed unngår vi også det politikerne har fryktet. Jeg håper politikerne forstår sammenhengen her, sier Jeppestøl.

Pastor Jeppestøl sier nærhet mellom hybler, klasserom og menighetslokale er viktig. Det gir tryggest miljø. På sikt ønsker menigheten å bygge ut bygningsmassen for å få en permanent løsning for skolen, inne i næringsområdet på Vikeland.