Sykehusdirektør Jan-Roger Olsen har begynt å forberede et prosjekt for å bygge et nytt bygg til en milliard kroner på Eg. Foto: Tore André Baardsen
Intensivavdelingen ved Sørlandet sykehus har ikke plass til alle pasientene som vil komme om bare få år. Foto: Reidar Kollstad

— Nå har vi begynt å forberede et prosjekt for å bygge et helt nytt bygg til rundt en milliard kroner, sier sykehusdirektør Jan-Roger Olsen.

Det er en målsetting at bygget skal stå ferdig innen 2020 og dermed må byggestart bli i 2018. — Vi var trangbodd allerede da vi flyttet inn i 1990, og om få år vil kapasiteten være sprengt, sier avdelingsleder for anestesiavdelingen, Grete Krüger Erdvik. Hun er sjef for anestesi-, akutt- og intensivavdelingen.

Plassmangel

De to hovedproblemene er plassmangel og antall ansatte. Økningen i befolkningen på Agder, økningen i antall eldre og syke eldre er de viktigste årsakene til at det er behov for et nytt bygg.

Behovet er så presserende at dette arbeidet settes i gang utenom både Strategiplan 2015-17 og Utviklingsplan 2030.

— Vi må doble kapasiteten til å ta i mot og behandle pasienter, sier direktøren.

Intensivavdelingen behandler pasienter som er akutt og/eller kritisk syke og har svikt i flere organer, her overvåkes også pasienter etter operasjon. Dette kan dreie seg om pasienter i livsfare.

Liv og helse

— Er det fare for liv og helse slik situasjonen er i dag, Erdvik?

— Vi har forløpig plass til pasientene, men det er vanskelig å si nøyaktig hvor fort kapasiteten blir sprengt, sier hun.

Sprenges kapasiteten vil det være fare for liv og helse. På grunn av bemanningsmangel og plassproblemer har sykehuset egne kriseplaner dersom det skulle oppstå ulykker eller katastrofer hvor det kommer inn mange hardt skadede pasienter på en gang. Dette er viktig blant annet fordi sykehuset ikke har ledig areal til håndtering av disse pasientene. Planene innebærer forflyttning av pasienter både innen egen avdeling og til andre avdelinger, opplyser Erdvik.

Nyfødte

Også intensivavdelingen for nyfødte er tenkt inn i det nye bygget. Dette er babyer som er alvorlig og livstruende syke.

— I tillegg til areal- og bemanningsmangel har vi store behov for utbygging av den tekniske infrastrukturen, sier Olsen.

Med det mener han både hovedstrømforsyningen, nødstrømanlegg og ventilasjon i byggene fra 1992. Dette vil øke kostnadene med ytterligere 200 millioner kroner.

Nødstrøm

Det var under arbeidet med oppgraderingen av åtte operasjonssaler det ble avdekket at nødstrømanlegget ikke oppfyller dagens krav. Dersom strømmen skulle gå på sykehuset, skal nødstrømanlegget slå inn og sørge for at pasientbehandlingen ikke rammes. Og det generelle behovet for strøm øker med økning i antall pasienter, og med bruk av stadig mer teknisk utstyr. Sykehuset har fått godkjent midlertidige løsninger for nødstrømanlegget inntil et eventuelt nytt bygg står klar.

Dette vil komme på toppen av planene for nytt bygg for psykiatrien, som alene er priset til 700 millioner kroner.

— Jeg har tro på at vi skal få dette til, siden vi har planlagt en drift med årlige overskudd på over 100 millioner kroner, sier Olsen.

Erdvik opplyser at det er nedsatt to arbeidsgrupper i avdelingen som jobber med å kartlegge og planlegge areal- og bemanningsbehovet.