Nye illustrasjoner viser hvordan den sørlige delen av Marviksletta utvikles de neste ti årene. Her med Østre Ringvei i forgrunnen. Foto: Rambøll
Nye illustrasjoner viser hvordan den sørlige delen av Marviksletta utvikles de neste ti årene. Her med Marviksveien i forgrunnen. Foto: Rambøll
Nye illustrasjoner viser hvordan den sørlige delen av Marviksletta utvikles de neste ti årene. Her med krysset Marviksveien/ Nye Teglverks vei i forgrunnen. Foto: Rambøll

— Vi ser jo fra Oslo at selv om en del velger å flytte ut av sentrum, bor mange med barn i leilighet i byen. Vi tror at urbaniseringen også kommer hit, og kan ikke se noen grunn til at dette området ikke blir godt å bo i for barnefamilier, uttaler direktør Jan Omli Larsen i kommunalt eide Kristiansand Næringsselskap (Knas).

Jan Omli Larsen (t.v.) er direktør for kommunalt eide Kristiansand Næringsselskap, og daglig leder for Marvika Utvikling AS. Her under byutviklingsstyrets møte sammen med konsulent Nils Olav Berge fra Faveo. Foto: Vegard Damsgaard

Torsdag vedtok byutviklingsstyret å legge den første detaljreguleringsplanen for Marviksletta ut på høring. Den omfatter 530 leiligheter i mellom tre og åtte etasjer, og 17.000 kvadratmeter næring til en total byggekostnad på nærmere to milliarder kroner.

Fem mill. for 100 kvm?

Boligene blir liggende kloss inntil skole, barnehager og friområdene Marvika og Bertesbukta.

— Vi håper å operere med et prisnivå som, sammenlignet med områder som Tangen og Silokaia, vil ligge såpass mye under at vi tiltrekker oss barnefamilier, opplyser Jan Omli Larsen, som også er daglig leder for Marvika Utvikling AS.

- Og hva slags priser snakker vi om da?

— Pluss minus 50.000 kroner kvadratmeteren. Rundt fem millioner for hundre kvadratmeter, som omtrent tilsvarer pris for ny enebolig på Lund, svarer Knas-sjefen.

Coop-kvartalet, der utviklingen av Marviksletta starter med 120 leiligheter Butikken består i første byggefase, mens det bygges ny butikk i bakgrunnen til venstre. Foto: Vegard Damsgaard

Tomtekostnaden utgjør normalt i underkant av 20 prosent og byggekostnaden 60 prosent av salgsprisen. Dertil kommer fortjeneste for utbygger.

Starthallen rives

Knas sitter på 75 prosent av utbyggingsprosjektet etter store tomtekjøp som skulle få fart på urbanisering av det tilårskomne næringsområdet.

Starthallen forsvinner nok i samme fireårsperiode som vi utvikler Coop-kvartalet.

I fjor la selskapet noen titall millioner kroner på bordet og sikret seg Coop-tomta, Rema-tomta, Starthallen og Hansen & Justnæs-bygget.

Coop-kvartalet skal utvikles med 120 leiligheter og 4000 kvadratmeter forretning. Matvarebutikken driver videre mens Hansen & Justnæs-bygget, på motsatt side av kundeparkeringen, rives.

Innen fem år kan Starthallen være revet til fordel for seniorboliger. Foto: Vegard Damsgaard

Her bygges så den nye Coop-butikken. Når denne står ferdig, rives dagens matbutikk. Men også her, ut mot Marviksveien, blir det fortsatt butikk, servering eller lignende i første etasje. Over gata for Starthallen blir det et brosteinsbelagt torvområde, som forretningene vender ut mot.

— Hva skjer med Starthallen?

— Vi er allerede i dialog med noen om et konsept med 60 seniorboliger og servicetjenester i første etasje. Så Starthallen forsvinner nok i samme fireårsperiode som vi utvikler Coop-kvartalet, svarer Larsen.

Ville fjerne en etasje

I mars vedtok byutviklingsstyret å legge områdeplanen for hele Marviksletta ut på høring. De har etterkommet kravet fra utbyggerne om et byggevolum på 200 prosent, altså to kvadratmeter bygg per kvadratmeter grunn.

Administrasjonen ville til møtet torsdag senke bebyggelsen fra fem til fire etasjer for tre bygg i området, tilsvarende 15 leiligheter. Men politikerne gikk enstemmig imot.

Byutviklingsstyret avslo administrasjonens anbefaling om å redusere med én etasje. Leder Grete Kvelland Skaara (KrF) til venstre. Foto: Vegard Damsgaard

— Dette er absolutt et område som trenger transformasjon. Vi ønsker ikke å begrense potensialet i planen nå, sa Eirik Dåstøl Langeland (Ap).I tillegg har politikerne tidligere godtatt et butikkareal på 20.000 kvadratmeter, slik at Kiwi, Europris og andre kan bli værende sentralt på sletta, med boliger i etasjene over.