"Norsk rett inneholder ikke forbud mot verken å reise ut for å delta som hjelpearbeider eller å verve seg til tjeneste for en annen stats forsvar", skriver justisminister Anders Anundsen (Frp) i sitt svar til Aust-Agder-representant Freddy de Ruiter.

— Jeg er glad for svaret til justisministeren som igjen slår fast at det ikke er ulovlig å drive hjelpearbeid i Sar El. Dette burde de Ruiter vite, skriver Grete Kvelland Skaara i en sms til Fædrelandsvennen.de Ruiter leverte i forrige uke et skriftig spørsmål til justisministeren basert på Fædrelandsvennens reportasjer fra Israel der en rekke frivillige fra Agder og Rogaland i oktober tjenestegjorde i uniform på to israelske militærbaser. En av dem var KrFs gruppeleder i Kristiansand bystyre, Grete Kvelland Skaara.

Nytt lovforslag

Nå fastslås det at hun ikke gjorde noe ulovlig, men justisministeren viser også til at departementet sendte ut et høringsnotat 4. juli i år om kriminalisering av visse typer handlinger knyttet til væpnet konflikt. Høringsrunden er nettopp avsluttet, og saken skal senere behandles i Stortinget.

— Jeg er ikke veldig overrasket over svaret. Jeg respekterer dagens lovverk, men når det nye lovforslaget kommer til Stortinget bør dette være en del av debatten, sier de Ruiter til Fædrelandsvennen.

— Alle er enige om at det å verve seg til IS uten tvil bør stoppes. Men vi må også diskutere om det er uakseptabelt å delta i militære støttefunksjoner som vi her snakker om, sier de Ruiter.

— Å delta i væpnet kamp, direkte eller indirekte, på fremmed jord bør vurderes forbudt så lenge det ikke dreier seg om FN eller NATO-oppdrag, sier Ap-representanten.

- Ingen privatsak

Han kritiserer også Grete Kvelland Skaara for å være taus omkring sitt oppdrag:

— Dette er ikke på noen som helst måte en privatsak, men en politisk ladet handling. Det bør hun ha mage nok til å argumentere for, sier han.

— Jeg kan ikke se at jeg har noe å forsvare her, og har ikke flere kommentarer, skriver Kvelland Skaara i sms-en.KrFs justispolitiske talsmann, Kjell Ingolf Ropstad, er usikker på hvor streng en ny lov bør være:

— Det er en krevende sak med flere sider. På den ene siden må vi hindre sinnsforvirret ungdom å reise ut som fremmedkrigere. Det er alle enige om. Men hva vil en slik lov medføre for ungdom som reiser ut og blir hentet hjem av foreldrene? Skal de fratas statsborgerskapet eller hindres innreise i landet? spør han.

— Det er også ganske sterkt å si at kurdere med norsk statsborgerskap ikke får reise til irakisk Kurdistan for å delta der, legger han til.

- Røde Kors bekymret

Når det gjelder Grete Kvelland Skaaras virksomhet, sier han:

— Jeg har ikke vært i tvil om at det er lovlig.

— Og med hensyn til en ny lov, ser vi at blant annet Røde Kors er bekymret for at en lovendring kan komme til å hindre dem i å utføre sivilt arbeid og viktig nødhjelp. Så jeg vil advare mot å hoppe på forenklede konklusjoner i en så vanskelig sak, tilføyer han.

Medlemmer av Høyre i Kristiansand har etterlyst en prinsipiell avklaring fra KrF med hensyn politikere som tjenestegjør i den israelske hæren ikledd arbeidsuniform. Kjell Ingolf Ropstad tviler på at det vil skje:

— Nei, det tror jeg ikke. Hva Grete gjør som privatperson, kan ikke KrF nasjonalt blande seg inn i, sier han.