MANDAL: – Det er jo fantastisk korttenkt. Her har kommunen bygget en isbane som er blitt en myldreplass for store og små. Og så er den stengt midt i sesongen, sier en oppgitt representant for barn og unge i kommunale saker, Kalle Glomsaker.

Sjeldent har ordtaket om at det er dyrt å være fattig hatt større mening enn i dette tilfellet. Bystyret har over to omganger redusert budsjettet for vedlikehold av isbanen med til sammen 650.000 kroner.

– Det er faktisk 50.000 kroner mer enn hva vedlikeholdet faktisk koster, så vi er kommet i et underskudd, sier enhetsleder for parkvesenet Arvid Guldbrandsen.

Kan miste 1,2 mill.

OPPGITT: Barnas representant i kommunale saker Kalle Glomsaker er oppgitt over at kommunen risikerer å miste spillemidler fordi isbanen ikke vedlikeholdes. Foto: Jarle R. Martinsen

Nå truer idrettsrådgiver i fylkeskommunen, Anders Nygård, med at Mandal kommune ikke vil få spillemidlene de har søkt om på 1,2 millioner kroner, penger som skulle vært utbetalt i 2014.– Avtalen er helt klar: Kommunen har forpliktet seg til å holde isbanen vedlikeholdt fra november til mars i 20 år. I fjor og i år har den fått dispensasjon til kun å holde banen åpen ut februar, sier Nygård.

Men heller ikke det klarer altså kommunen. Siden 1. januar har isbanen vært ubrukelig med en svært ru overflate. Prepareringsmaskinen har stått parkert i en garasje ved siden isbanen.

– Vi samarbeidet før jul med idrettslagene om dugnad, men snømengden gjorde at det likevel ikke lot seg gjøre å holde banen åpen, sier Guldbrandsen.

Krever daglig vedlikehold

Banen krever egentlig daglig vedlikehold. Den skal ikke bare prepareres, men også ryddes.

– Dette skal jo gjøres også på kveld og i helgene, påpeker Guldbrandsen. Han sliter fra før av med store kutt i parkvesenet på totalt 900.000 kroner.

– Det er forferdelig trist at isbanen ikke er åpen lenger. Dette rammer barna som vi har sett har brukt banen voldsomt mye, sier han.

Kalle Glomsaker ber kommunen ta en runde på hvorfor det koster 600.000 kroner å vedlikeholde isbanen i disse månedene. Han mener det må være mulig å finne en løsning.

– Vi skal jo ikke ha skøyteløp-standard. Dette er en lekeplass, påpeker han.

Litt åpent

Gulbrandsen i kommunen har en liten gladnyhet på tampen.

– Selv om vi egentlig ikke har penger, skal vi likevel kjøre ut prepareringsmaskinen fredag for i alle fall tilrettelegge for en del av banen noen dager mens det er kaldt og fint. Vi skal høvle sånn noenlunde, sier han.

Men så er det slutt — hvis ikke noe politisk skjer.

Forholder seg til budsjettet

Ordfører Tore Askildsen sier at han forholder seg til budsjettet som flertallet i bystyret vedtok før jul.

– Driften av isbanen ble tatt ut av budsjettet, dermed er det ingen penger til å holde den åpen. Det er en realitet jeg er forpliktet til å følge, sier han.

Samtidig kommer nå andre konsekvenser av budsjettet: Både kutt av barnehageplasser og muligens en hel avdeling på sykehjemmet. På spørsmål om isbanen dermed blir bagatellmessig i forhold, svarer ordføreren at det hans jobb er å gjennomføre de vedtak som er gjort.

– Men alle ser selvsagt hvor positiv aktiviteten på isbanen har vært, sier Askildsen.