NABOER RINGTE: Isfiskeren ble observert ved Varoddbroa. En storaksjon ble satt i stand. Foto: Vegard Nekstad
GYNGET: Brannkonstablene Frank Eirik Seppola (i midten) og Arnstein Syvertsen (t.h) fortalte at isen gynget godt når de gikk. Men med dykkerutstyr på, var i alle fall de sikre. T.v konstabel Espen Solheim.
mann_på_isen.jpg

KRISTIANSAND: — Vi fikk inn flere meldinger om en mann som sto ute på isen og fisket, helt i råka. Brannvesen og politi rykket ut og forsøkte å få kontakt med vedkommende. Brannvesen og politi prøvde å få ham til å gå mot land, men han etterkom ikke våre pålegg. Han er på vei inn nå, forteller operasjonsleder Øystein Vellesen ved Agder politidistrikt.

Meldingen om isfiskeren kom inn klokken 11.55 lørdag. Ifølge politiet bevegde mannen seg rundt omkring på isen i flere retninger da politi og brannvesen prødve å få kontakt. Først etter klokken 13.00 var fiskeren på vei mot land, men politiet fikk aldri snakket med mannen.

Gikk bort fra brannvesenet

Ifølge utrykningsleder Gunnar Pedersen i brannvesenet var mannen på isen lite samarbeidsvillig.

— Folk så ham fra vinduet, og var bekymret. Han hadde vandret fram og tilbake på kanten av råka i noen timer. Vi prøvde å få kontakt med ham på alle mulige måter, blant annet med fulle sirener fra Sømsiden. Det viste seg at han var en isfisker, sier Pedersen til Fædrelandsvennens reporter på stedet.

Brannvesenet satte to brannkonstabler med dykkerutstyr ut på isen under Varoddbrua, i nærheten av der mannen befant seg. Da isfiskeren så at brannmennene kom mot ham, begynte han å gå fra dem. Ifølge Fædrelandsvennens reporter på stedet, løp brannmennene etter isfiskeren i nærmere ti minutter før de tok ham igjen. De snakket med mannen i ett minutt, men isfiskeren ville ikke bli med til land. Brannmennnene gikk da tilbake igjen.

Redningsskøyta rykket ut til området ved Varoddbroa, men da hadde isfiskeren gått innover mot Justvik. Foto: Vegard Nekstad

— Det var mange usikre steder på isen, og det gynget godt da vi gikk på isen. Mannen forklarte at han var isfisker, men ville ikke bli med inn igjen. Han var lite samarbeidsvillig, opplyser de to brannkonstablene, Frank Eirik Seppola og Arnstein Syvertsen.De to gikk i land ved Fagerholt etter løpeturen på isen.

Brukte mye ressurser

Operasjonsleder Vellesen er enig i at isfiskingen fremstår som overmodig.

— Det virker nokså uansvarlig å bevege seg så lang ut på isen. Folk reagerer og ringer oss. Vi fikk inn flere meldinger på det. Det har ikke vært snakk om en redningsaksjon, men både brannvesenet og politiet har brukt en del ressurser på hendelsen, sier Vellesen.

— Er isen sikker?

— Nei, ikke ute ved råka, i alle fall, sier Vellesen.

Brannvesenet var i beredskap med brannbåten, og redningsskøyta var også på vei. Via maritim radio ble også kystvaktskipet Nornen bedt om å holde seg i beredskap.

— Blir vedkommende anmeldt?

— Vi vet ikke hvem vedkommende er, vi kom aldri i kontakt med ham, sier Vellesen.