I Pucci: Mette-Marit stilte i en rød kjole signert motehuset Pucci i bryllupet til kronprins Guillaume og Stéphanie i Luxembourg i i fjor høst. Kjolene kan ofte koste mellom 25. 000 og 30.000 kroner. Foto: Gr tt, Vegard

Høvsgaard har brukt de siste to årene på å dokumentere den danske kongefamiliens luksusliv, et liv som de lever på skattebetalernes regning. Granskingen har resultatet i boken «Det koster et kongerige». Men det norske kongehuset er minst like ille, ifølge Høvsgaard. Spesielt kronprinsesse Mette-Marit får unngjelde, for å ikle seg dyre designerplagg samtidig som hun jobber for å øke bevisstheten omkring HIV og aids blant barn og unge.

— Det er ikke bare forargelig, det er også signalforvirring i den høyeste og mest hyklerske potens, når kronprinsesse Mette-Marit i sin rolle som UNAIDS-ambassadør reiser rundt i verden og gjør oppmerksom på at det er behov for penger og innsats i kampen mot HIV og aids. Dette gjør hun samtidig som hun trekker i Pucci-kjoler til 25.000 kroner stykket når hun skal på slottsball. For samme pris kan 5.000 smittede afrikanere ha fått en dagsrasjon livsviktig aidsmedisin, sier Høvsgaard til NRK.

- Vanskelig balansegang

Generalsekretær i Strømmestiftelsen, Øyvind Aadland, mener kritikken fra Høvsgaard reiser et svært aktuelt etisk spørsmål, som bør treffe svært mange av oss nordmenn.

— Vi fremstår helt urimelig rike for den fattige delen av verden, med vår bilpark, våre designerklær og våre iphones. Alle som leser Høvgaards uttalelser bør kjenne et lite stikk i brystet, dette pirker borti vår sosiale samvittighet, sier Aadland til Fædrelandsvennen.

- Men bærer ikke kronprinsessen et særskilt ansvar som representant for Norge som profilerer seg på engasjement for de fattigste?

— Det er en utfordrende rolle. Hun skal representere kongehuset internasjonalt samtidig som hun ivaretar norske verdier som måtehold og solidaritet. Det er en balansegang det der, som man hele tiden må jobbe med, for tillit og troverdighet er noe man kan miste og vinne. Generelt vil jeg si at jo mer framskutte man er, desto mer må man være dette ansvaret bevisst, svarer Aadland.

Avviser kritikken

Mette Gundersen (Ap) synes kritikken fra danske Høvsgaard er søkt.

— Det er en merkelig sammenligning å sette klesbruk opp mot bistandsengasjement. Hva kongehuset bruker apanasjen på, må være deres sak. Ellers er jo ikke dette noen nye tanker, denne debatten dukker opp med jevne mellomrom. Men å gå løs på ett av medlemmene av kongehuset på denne måten, er litt urettferdig. Mette-Marit har vært med på å opplyse og motivere aidssyke verden over til å søke hjelp.

Moteredaktør i Elle, Petra Middelthon fra Kristiansand, har kjent Mette-Marit lenge og har fått mye av æren for kronprinsessens stilforandring fra jeansjente til moteprinsessen i 2005/2006. Hun ønsker imidlertid ikke å uttale seg om saken.

— Jeg er i Marrakech på jobb og har ingen kommentar, skriver Petra Middelthon i en sms.

- Verre med moralisering

Førstelektor ved Markedshøgskolen i Oslo, Karl Fredrik Tangen, mener kronprinsessen heller må vokte seg for å ville for vel.

— Kritikken misforstår kongelighet, den er spontanmoralistisk og ikke analytisk. Jeg tror Mette-Marit kan ha så mange designerkjoler hun bare vil og være engasjert i kampen mot aids, samtidig som hun nyter respekt av folket. Hele Norge er basert på en sånn selvforståelse, at man kan være veldig privilegert så lenge du vil andre folk godt, sierTangen.

Han tror likevel ikke det er lenge til før vi ser et usminket bilde av kronprinsessen, eller en twittermelding om at hun gjør noe helt hverdagslig.

-Det smarteste hun kan gjøre nå er å lekke noen bilder av seg selv usminket i olabukse. Jeg tipper vi får se det også, eller en twittermelding som sier noe lignende.

Tangen tror likevel kronprinsessen bør vokte seg litt for å ville for vel.

— Hun twitrer mye om sin egen sykling, om å leve sunt og miljøvennlig, og det tror jeg folk har større problemer med, sånn snusfornuftig moralisering. For da tråkker du litt på folks hverdagspraksis.

Slottet ønsker ikke kommentere saken.