— Man ønsker å bevare et uttrykk, spesielt mot Dronningens gate. Men det går an å kopiere dette med hundre prosent troverdighet, for å få en praktisk løsning. Murstein har ikke sjel eller tanker, påpekte Odd Nordmo (H) i byutviklingsstyret torsdag.

Selve Arbeideren er fra 1936, mens arbeiderforeningen har røtter på hjørnet av Festningsgata og Dronningens gate tilbake til 1873. Bygget skal være i heller skral forfatning.

En gruppe lokale investorer kjøpte storstua av Arbeiderpartiet for 14,5 millioner kroner i 2011. Den nye planene omfatter forretning i første og 22 leiligheter i andre til femte etasje.

- Viktig hjørne av byen

Byantikvaren mener fasaden mot Dronningens gate er mest verdifull og må bevares, mens delen mot Festningsgata kan rives så sant dagens bygg gjenkjennes i ny fasade.

Tidligere har Kvadraturen Gårdeierforening tatt til orde for riving.

Slik ser Arbeideren ut i 2015, på hjørnet av Dronningens gate og Festningsgata sentralt i murbyen i Kristiansand. Foto: Vegard Damsgaard

Men i tolvte time rasler fylkeskommunen med pekefingeren. Fasaden er vernet i Murbyplanen. — Halv ti i går kveld tikket det inn varsel om innsigelse, opplyste plan- og bygningssjef Venke Moe i møtet.

Utvalgslederen lar seg ikke skremme. Fylkesonservatoren har uttalt seg kritisk stadig vekk.

— Dette må være et godt kompromiss. De har ikke meldt innsigelse, bare varslet. Hvis det blir et enstemmig vedtak fra bystyret, ser de hva politikerne her i byen ønsker, sa Grete Kvelland Skaara (KrF), og la til:

Jeg sitter og ruger på et rivingsforslag.

— Det er et viktig hjørne av byen vår. Å få inn boliger der genererer trafikk av folk, noe som er bra for byen og Dronningens gate.

- Er det verdt millioner?

Den blå fløyen mener politikerne inntar en mursteins form, altså firkantet, hvis gamle fasader skal bevares for enhver pris.

— Er det verdt millioner ekstra i bygging og hundretusener i byråkrati å beholde samme steinen, når uttrykket er identisk? Jeg er veldig i tvil, og sitter og ruger på et rivingsforslag. Dette illustrerer veldig godt Murbyplanens utilstrekkelighet, noe som bør åpne for revisjon av den, mente Stian Storbukås (Frp).

Dette er bygget som ble oppført etter bybrannen i 1892, siden ombygd i 1935-36. Foto: Privat

— Hvilken verdi har fasaden mot Dronningens gate for Kristiansands historie og sjel? Det er vel byggets uttrykk som betyr noe, ikke mursteinen og sementen utenpå, argumenterte Helene H. Knudsen (H).

- Ikke det samme

Hun fikk svar på tiltale:

— Jeg har sett Fantoft stavkirke utenfor Bergen fra 1997 (brant ned i 1992, journ.anm.), den gamle var fra 1100-tallet. Det er ikke helt det samme, det opprinnelige har en verdi, mente Eirik Dåstøl Langeland (Ap).

Innstillingen fra administrasjonen om å bevare karnappet mot Dronningens gate ble enstemmig vedtatt, men de blå utelukker ikke et nytt forslag når bystyret skal avgjøre saken 25. mars.

I dag eies Arbeideren av Asbjørn F. Asbjørnsen og hans to døtre, som kontrollerer to tredeler av utbyggerselskapet, mens Trond Wilhelmsen og Mesel-familien (Mesel Invest) eier den siste tredelen.