Det viser foreløpige tall fra Trygg Trafikk. Antall trafikkdrepte utgjør 17 prosent — eller nesten én av fem - av det totale antallet på 23 trafikkdrepte i Norge i denne perioden i år. Dette til tross for at sørlendinger kun utgjør omtrent seks prosent av landets befolkning.

— Når vi skal lete etter årsaker til ulykkene ser vi som oftest på de lange trendene. De viser at det er fart, rus og mangel på bilbelte som er årsaker til at en trafikkulykke blir en dødsulykke. Dette gjelder generelt i hele landet, sier Jan Johansen, direktør i Trygg Trafikk til Fædrelandsvennen.

Økning i Aust-Agder

Fire personer mistet livet på veiene i Agder i årets første kvartal. Det er tre flere omkomne sammenlignet med samme periode i fjor. Tre av personene omkom i Aust-Agder og én i Vest-Agder.

I begynnelsen av januar mistet en 44 år gammel mann fra Aust-Agder livet i en trafikkulykke på fylkesvei 418 ved Søndeled i Risør. En kvinne (70) og en mann (71) omkom etter en frontkollisjon ved Fianesvingen i Tvedestrand i februar. I marsomkom en 72 år gammel mann bosatt i Sirdal i en trafikkulykke nord for Sinnes i hjemkommunen.

Ifølge en nylig publisert rapport fra Transportøkonomisk institutt har vi de siste årene blitt flinkere til å bruke setebelte, holde fartsgrensa, kjøre i edru tilstand og la mobilen ligge mens vi kjører bil.

Utrykningspolitiet har hatt mye å gjøre i påsken. 67 bilister ble tatt i kontroll i palmehelga. I forrige uke uttalte UP-sjefen at Haslestad og Sørlandsparken står høyt på prioriteringslista.

23 på landsbasis

Totalt mistet 23 personer livet i trafikken på landsbasis i løpet av årets første tre måneder. Det er ni personer færre enn samme periode i fjor.

Nesten halvparten - 10 personer - omkom på norske veier i mars, viser de foreløpige tallene. Det er én mindre enn gjennomsnittet for denne måneden de siste fem årene.

Av de omkomne var ni menn og én kvinne. Åtte av de drepte var bilførere, én var bilpassasjer og én var fotgjenger. Fem personer omkom i kollisjon med et annet kjøretøy, fire mistet livet i utforkjøringer og én ble påkjørt.

151 omkom i fjor

Flest trafikkdrepte har det så langt i år vært i Østfold. Fire personer mistet livet i dette fylket.

Ifølge Trygg Trafikk mistet 151 mennesker livet på veiene i hele 2014.